PUBLICITAT

Un Yepes amb 'Sabor sabor'

  • Rosario, la gran protagonista de la 31a edició del festival, que manté el pressupost del 2012
  • Carlos Nuñez actua per quarta vegada, Michel Lethiec i Lluís Cartes, convidats de luxe
CLARA GARNICA
ORDINO

Periodic
L'Onca i Michel Lethiec, Rosario, Carlos Nuñez i Solistes de la Jonca són alguns de les estrelles del festival. Foto: el periòdic

Més que mai, barreja d'estils els que es podran escoltar a la 31 edició del Festival Narciso Yepes. I és que l'artista estrella d'aquest any ja n'aclapara molts, ella soleta. Pop, soul, blues, rumba, gipsy funk, bossa nova i sobretot sobretot flamenc, tal i com es va encarregar ahir d'enumerar un orgullós i satisfet Gerard Claret, el director artístic del festival. «Feia anys que li anàvem al darrere», i finalment aquest 2013 s'ha aconseguit: el proper divendres, 11 d'octubre, concert de Rosario a l'Auditori Nacional.

La filla petita de Lola Flores aterra a Andorra per presentar el seu nou disc, Las voces de Rosario, una recopilació dels principals èxits cantats a duet amb artistes consagrats com Juan Luís Guerra, Estopa o Diego el Cigala, tots ells també amics seus. Una bona oportunitat per descobrir «l'estil personal i inconformista» d'una artista «completa: compositora, cantant i també actriu», va definir Claret.

El segon gran protagonista internacional d'aquesta 31a edició ja és un vell conegut. Serà la quarta vegada que actua al Yepes, motiu pel qual s'està convertint «en un amic del Festival», va manifestar Claret. Parlem de Carlos Nuñez. Serà el seu quart concert de Yepes –la darrera vegada, al 2010, ho va fer acompanyat de l'ONCA–, i aquesta vegada presentarà el seu treball Discover, una recopilació de 15 anys de carrera artística. El director artístic del Festival el va definir com un «artista inquiet, que no para de presentar projectes». I, picant la curiositat del futurible públic, va voler recordar que al músic gallec li agrada fer aparèixer per sorpresa als seus concerts artistes reconeguts, «a veure que passarà a Andorra».

Però el Yepes és molt més que un aparador d'artistes de prestigi internacional. Josep Peralba, conseller delegat de Crèdit Andorrà –que organitza i patrocina el Festival– va recordar que l'altre gran objectiu del certamen és que sigui «una finestra oberta a les formacions del país» per demostrar «que tenim gent molt preparada». I aquí és on entren en joc tant l'Orquestra Nacional Clàssica d'Andorra (ONCA), com els seus joves, els Solistes de la Jonca. Ells seran els encarregats d'obrir i tancar el Festival ordinenc.

Cap de les dues formacions ho farà sola. En el cas de l'ONCA, estarà acompanyada de Michel Lethiec. Convertiran l'Auditori Nacional d'Andorra en un escenari made in USA. La Nit americana serà un concert dedicat als compositors nord-americans Leonard Bernstein i George Gershwin, autors de West Side Story i Porgy and Bess, respectivament. Lethiec, clarinetista francès i director del Festival Pau Casals de Prades, complementarà amb el seu clarinet els instruments de corda de l'ONCA, per a un concert de cambra «ple d'originalitat».

I per originalitat, la que proposa la Jonca per tancar el Festival, el 20 d'octubre al matí. Dos components de la jove orquestra han creat Barrockers, concert que es nodreix exclusivament de compositors barrocs del segle XVII. Però si la tradició barroca marca que el baix continu l'ha de fer el clavecí, en aquest cas el farà la guitarra, la bateria i els teclats, fent una «aportació rockera», a paraules de Claret. A més a més, i com a artista convidat, els barrockers comptaran amb la col·laboració de l'andorrà Lluís Cartes, a la percussió.

Es manté pressupost / Juntament amb la Fundació Crèdit Andorrà, l'altre patrocinador del Yepes és el Comú d'Ordino. El cònsol Ventura Espot va manifestar ahir que s'ha mantingut el pressupost de l'any passat. El consistori i Crèdit han aportat cadascun 50.000 euros.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT