PUBLICITAT

19 expedients per vessar fuel resten pendents de ser resolts

  • Alguns casos daten de l'any 2009 i encara es desconeixen les causes
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Zona del Port d'Envalira no es van detectar algunes de les filtracions. Foto: ÀLEX LARA

El Departament de Medi Ambient té, actualment, un total de dinou expedients oberts per vessaments de gasoil produïts al país, alguns d'ells des del 2009. Després dels dos incidents consecutius que s'han donat amb vessaments de gasoil, primer al cap del Port d'Envalira i després a Soldeu, el Departament de Medi Ambient continua treballant en aquests casos. Concretament encara s'ha de determinar si l'origen del darrer incident és un dipòsit de l'edifici Fontargent, però a més té oberts altres expedients per vessaments anteriors. De fet, hi ha 5 expedients del 2009, 2 del 2010, 5 del 2011, 1 del 2012 i en el que va de 2013 ja n'hi ha 6 més.

El vessament de gasoil que es va detectar dijous passat a Soldeu encara està sent investigat. Els tècnics van detectar que l'origen podria ser un dipòsit de més de 30 anys d'antiguitat a l'edifici Fontargent de Soldeu, però encara no s'ha pogut determinar si ho és o no. Per prevenció, des del primer moment es va buidar el dipòsit i es van començar a fer les proves d'estanquitat, però tot i que es preveia que aquest dimarts ja es tinguessin els resultats, finalment s'allargaran un parell de dies més. Segons va informar el director de Medi Ambient, Marc Rossell, s'ha requerit un complement a la prova d'estanquitat i hi ha un marge de dos dies per presentar-lo.

Un cop es tinguin els resultats es podrà concretar si aquest va ser l'origen o no, tot i que de moment no s'estudia cap altre origen possible. També queda per determinar la quantitat de gasoil vessat.

Aquest darrer incident es va produir de manera molt seguida al que hi va haver el passat 10 d'agost al cap del Port d'Envalira. De fet, en el que va d'any ja hi ha sis expedients oberts per aquests motius, que se sumen als que s'acumulen des del 2009. En total, actualment hi ha dinou expedients oberts.

El temps necessari per poder descontaminar el terreny, segons va indicar Rossell, no depèn només de la quantitat vessada, sinó també de la zona i la dificultat per extreure-la.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT