Òscar Casal és desè a la Pikes Peak i puja al cinquè lloc del rànquing

• Només l'andorrà, l'americà Nichols i el basc Lizeaga aprofiten la cursa per puntuar en les ?skyrace'
ESCALDES-ENGORDANY

Un moment de la cursa d'ahir. Foto: EL PERIÒDIC

La Pikes Peak Marathon 2013 ha servit a Òscar Casal per donar un important salt en el rànquing de la Copa del Món de curses de muntanya. El corredor andorrà ha aprofitat la mediàtica tercera cita del calendari per passar del 35è lloc a entrar en el top-ten, vist que gairebé no hi havia cap corredor europeu a Colorado Springs (Estats Units).

Casal va finalitzar desè, per la qual cosa obté 58 punts que sumats als 40 del Mont-Blanc el situen cinquè en la classificació provisional; també va treure petroli de l'absència de corredors europeus de la Copa del Món el basc Jokin Lizeaga, que va ser vuitè i se situa quart amb 32 punts més, i l'americà Nichols, que va ser segon i amb la cursa del Mont-Blanc passa a tenir 152 punts, només superat pels espanyols Luis Alberto Hernando (166 punts) i el líder, Kilian Jornet (200).

Jason Delaney va dinamitzar la carrera des del tret inicial i només el japonès Touru Miyahara va ser capaç de seguir l'altíssim ritme del corredor local. Al pas pel primer control, el No Name Creek Aid Station, el representant de la Federació Andorrana de Muntanyisme formava un grup amb Lizeaga i el català Èric Díaz, i ocupava el setè lloc, a 4min 40s del líder.

Tot transcorria igual al pas pel segon control, el Base Camp, per a l'andorrà, que continava amb els espanyols tot i que estaven ja a deu minuts d'un Delaney que es coneixia com ningú el difícil barr trail –ascensió en camí estret en contínua ziga-zaga.

«EM FALTAVEN FORCES» / El ritme al capdavant era fort, feia calor i humitat, i va ser arribar a l'A-Frame i Casal va començar a perdre ritme. «Em faltaven forces, suposo que vaig pagar l'esforç». Malgrat tot va deixar enrere Díaz, més patidor en les ascensions, i Lizeaga es va escapar fins treure-li més de dos minuts a l'arribada al cim del Pikes Peak. Un altre americà, Zúñiga, també havia passat a l'andorrà, que havia baixat al desè lloc. A dalt de tot va aturar el crono en 2h 41min 34s: «No puc estar content per l'ascensió, ja que he fet sis minuts més que l'any passat», va autocriticar Casal.

En la baixada, però, va recuperar part del temps perdut, tot i que va patir una aparatosa caiguda en ensopegar amb una arrel. Al final va arribar al punt de sortida, que és també on era la meta, amb una marca de 4h 14min 51s i per tant va emprar quatre minuts més que l'estiu passat en completar els 40 quilòmetres i els 2.300 metres de desnivell: «Haig d'estar content. S'havien de remuntar posicions en el rànquing i he entrat en el top-ten», va dir satisfet.

En el grup capdavanter sí van haver canvis, ja que Delaney, fluix en el descens, va acabar perdent el lideratge. Va guanyar el japonès Miyahara i segon va ser Alex Nichols.