PUBLICITAT

Bandes organitzades utilitzen els adolescents per furtar tabac

  • La FACA alerta d'un augment dels robatoris perpetrats per joves menors de quinze anys
  • Tot i no disposar de dades, el sector comercial pateix períodicament l'assetjament dels pispes
G. GURDÓ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Un turistes observen els preus anunciats en un estand de tabac en plena avinguda comercial de la capital Foto: ÀLEX LARA

Almenys dues bandes organitzades que utilitzaven menors per furtar en els establiments comercials del país han estat desmantellades aquest any, segons va informar ahir el portaveu i vicepresident en funcions de la Federació d'Associacions de Comerç (FACA), Antoni Miralles. Es tracta de majors d'edat que «recluten joves menors de 15 anys per furtar», va precisar Miralles, argumentant que «sovint els nens creuen que participen en una mena de joc i estan lluny d'imaginar les conseqüències que tenen els seus actes per a ells mateixos i les seves famílies».

Miralles va confirmar que «hem desmantellat dues bandes que manipulaven menors per perpetrar els robatoris, ja que des del punt de vista legal, no han de respondre de la mateixa manera, ni han d'afrontar la mateixa sanció que un major d'edat». I va afegir que «en les dues bandes destapades tots els menors treballaven per persones grans que eren les que feien negoci i finalment, també es van poder identificar i detenir». El negoci, els delinqüents el feien a Andorra mateix.

El portaveu de la FACA va explicar que «els joves tenien l'encàrrec de furtar, sobretot tabac, que els més gran venien en bars o a particulars d'Andorra». Si el negoci de les bandes és local, queda per aclarir si els establiments i particulars compradors i receptors de la mercaderia robada, van ser també qüestionats per la Policia i si aquesta va poder emprendre alguna acció repressiva al respecte.

Sigui com sigui, les bandes organitzades que utilitzen menors no són les úniques que causen pèrdues al sector comercial, que històricament sempre suporta un percentatge de pèrdues per l'acció de pispes, ja siguin professionals, amateurs o esnobs, tot i que Miralles admet que «a diferència d'Espanya o França, a Andorra no disposem de dades per poder avaluar aquestes pèrdues, perquè difícilment els comerciants comuniquen informació al respecte». I va lamentar que «des de la FACA vam proposar a la Cambra de Comerç que inclogués el concepte en les enquestes de conjuntura econòmica, però fins ara no s'ha fet». La manca de concertació empresarial propicia «una certa opacitat, que es pot entendre des del punt de vista que a ningú li agrada explicar que ha estat víctima d'un furt, sigui quin sigui, però el fet de no poder tenir dades objectives en aquest i altres temes no fa cap bé al sector». Miralles va exposar que «ens cal més transparència en moltes coses» i va defensar que «és evident que seria més beneficiós concertar-nos en lloc de que cada un miri per ell a mateix» .

Joves més pispes / Els sector comercial també nota un increment dels furts sobretot en els subsectors del tabac i de la perfumeria. Miralles va constatar ahir que «l'evolució de tot l'any» –referint-se a la sostracció de mercaderia exposada al comerç o a les grans superfícies– «és que empitjora» i va afegir que «hem notat sobretot l'augment del furt entre la gent del país i sobretot entre els joves». Tant és així, que el vicepresident de la FACA va lamentar «la pèrdua de valors entre el jovent que cada vegada més, confon les coses». Miralles va exclamar: «Això no havia estat mai així! Interceptem molts menors de 15 anys furtant, són gent del país i sense adonar-se'n, es compliquen la vida i també la compliquen a les famílies». Si fins no fa tants anys, els comerciants estaven acostumats a que els pispes fossin de fora, avui la casuística ha canviat i «el nombre de robatoris perpetrats entre els turistes i visitants és molt més petit».

Miralles va lloar la comunicació entre el Servei de Policia i el sector que «permet detectar més fàcilment les bandes organitzades de fora que venen a actuar puntualment a Andorra» En quant a la mercaderia furtada va insistir en que «el tabac és la més buscada seguida del perfum».

Menges de luxe / No obstant això, Miralles va reiterar que « són gent del país, coneguts de tots els centres comercials, perquè apareixen filmats, una i altra vegada, en les càmeres de vigilància, amb tot el que això suposa per a les famílies i per als mateixos implicats que enceten un recorregut a la vida amb mal peu».

I és que des de la FACA es descarta que la crisi pugui empènyer els joves a furtar perquè com va explicar Miralles, quan es «tracta de menjar no furten en base a cobrir una necessitat, sinó que van a buscar les menges més cares com ara el pernil de gla o les llaunes d'escopinyes i de cloïsses de primera qualitat». I com que no s'enxampa ningú robant una barra de pa o un paquet de magdalenes, el vicepresident de la FACA es mostra convençut que el furt té una altra explicació. «No roben per necessitat sinó per afany de lucre, o per fer una festa entre amics a costa dels altres». I va argumentar que «el que està passant és incomprensible al nostre país on sempre s'havien preservats uns valors en pro del civisme i del respecte al pròxim». El portaveu de la FACA va concloure que «sembla que vivim en una època en tot s'hi val». Però, va reconèixer que el fenomen no és exclusiu d'Andorra sinó que «a França i a Espanya està passant el mateix.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT