PUBLICITAT

Rècord de població d'isards, però menys autoritzacions que fa un any

  • Hi ha 568 efectius, el màxim del segle, però el baix índex de creixement fixa en 81 les captures a caçar
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Infogràfia: Josep Capell

El Govern va aprovar ahir la celebració d'una nova edició de la Setmana de caça de l'isard, concretament la que va del 16 al 23 de setembre. En total s'ha autoritzat la caça de 81 isards, de 568 efectius distribuïts pel territori andorrà. Aquesta darrera xifra és la més elevada del segle, segons les dades facilitades ahir per la Comissió de Seguiment de la Caça 2013.

Malgrat l'elevat nombre d'efectius les captures autoritzades són més baixes que l'any passat, quan van ser 87, sis més que aquest any. El motiu és una reducció de l'índex de creixement dels isards –nombre de cabrits–, el qual se situa en l'actualitat en el 15,33%. L'any passat aquesta dada estava en el 19,19%.

Tal i com va justificar ahir la Comissió, la població fora dels vedats ha augmentat un 11,36%, és a dir una població que és la «més alta dels darrers 12 anys». No obstant, «la baixa proporció de cabrits s'associa a una lenta recuperació de la població en front al pestivirus de l'isard i a les condicions climatològiques molt adverses d'aquest hivern i primavera passats». En un context considerat normal l'índex de creixement hauria de ser aproximadament d'un 20-25%. S'ha de tenir en compte que Andorra es recupera d'un important brot de pestivirus que va mantenir cancel·lada la Setmana de caça durant dos anys, el 2010 i el 2011.

D'altra banda, també cau, en conseqüència, l'índex de captura d'isards. És del 12,2%, tres punts per sota el de fa tot just un any.

El recompte dels efectius es va efectuar entre el 25 de juliol al 10 d'agost passats. El treball efectuat ha permès determinar que hi ha hagut disminució de cabana al Vedat de caça d'Enclar i al Vedat de caça de Xixerella. En canvi, s'han produït augments al Vedat de caça de Sorteny, al de Ransol i al terreny cinegètic comú –amb aquest augment de l'11,36%–.

MÉS CAÇADORS / També han crescut el nombre de caçadors amb llicència per participar a la setmana. Aquesta edició seran 401, pels 392 de l'any passat. El nombre de caçadors necessaris per obtenir una captura es manté en els cinc.

Finalment, i pel que fa al Pla de caça al vedat d'Enclar, s'ha produït una reducció de la població d'isards en un 14,77%. La densitat mínima del Vedat d'Enclar és d'11 isards/100 ha, que es considera «una densitat correcta que mostra una recuperació de la població respecte els anys anteriors». Però de nou, l'índex de creixement és del 18,11%, paràmetre que s'aproxima al límit inferior teòric de poblacions estables i equilibrades.

Per tot, i per al pla de caça previst a aquest Vedat –octubre i novembre–, el Govern ha autoritzat l'aplicació d'un pla de 20 animals: 19 captures selectives i una captura de trofeu mascle.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT