PUBLICITAT

Un malaguanyat pestivirus

  • Durant dos anys Andorra es va quedar sense Setmana de caça de l'isard: la cabana va disminuir un 41%
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Un isard. Foto: EL PERIÒDIC

Fa tot just tres anys el llavors ministre de Medi Ambient, Vicenç Alay, anunciava la suspensió de la Setmana de caça de l'isard. Tal i com reconeixia Alay, «la cabana d'isards del país té un problema de salut». El motiu, una epidèmia de pestivirus que va arrasar amb la cabana i que va situar el nombre total d'efectius en els 555, el que representava una davallada del 41% en només un any. Les xifres eren tan dolentes que fins i tot la pròpia Federació Andorrana de Caça i Pesca recomanava al Govern la seva cancel·lació. I encara més, França i Espanya van solidaritzar-se amb la problemàtica andorrana i van optar per restringir considerablement les seves àrees aptes per a la cacera.

L'any següent es repetia la mateixa història. Malgrat una lleu recuperació de la cabana, encara s'estava per sota de la mitjana dels darrers anys, i el Govern, ja l'actual, va optar per la prudència. Tal i com manifestava el ministre Francesc Camp, hi ha «recuperació, però molt minsa». Encara hi havia lleus brots de pestivirus i finalment també les dades de l'índex de creixement, al 16,5%, demanaven prudència.

En aquest cas la decisió no va ser tan salomònica, i no va rebre el vistiplau de la totalitat dels caçadors. Segons manifestava el president de la Federació Andorrana de Caça i Pesca, Josep Lluch, la decisió de suspendre la Setmana de caça de l'isard «és basa en la política, uns hi estan a favor i els altres en contra, i nosaltres no hi podem fer res». Això sí, «és una determinació que no se l'esperava ningú».

I després de dos anys de parada, va tornar la Setmana. L'any passat els caçadors van tornar a gaudir amb la caça, tenint en compte «l'evolució positiva de la població d'isards», segons el Govern, que es reafirmava així en la decisió polèmica presa l'any passat de no efectuar cap pla de caça.

Es va marcar la xifra màxima d'isards a capturar en les 87. Finalment, però, el recompte d'efectius efectuat pel Cos de Banders un cop finalitzada la setmana va ser de 79 isards.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT