PUBLICITAT

Els habitatges abandonats es podran recuperar abans

  • Justícia reformarà el procediment de declaració d'incapacitació
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
El ministre de Justícia i Interior, Xavier Espot, durant l'entrevista amb l'ANA. Foto: ANA / A.R.

El ministre de Justícia i Interior, Xavier Espot, va anunciar ahir que s'estan preparant dos projectes de llei de modificació de la llei d'arrendaments i finques urbanes i de modificació de la llei d'incapacitació i organismes tutelars. Segons va informar el ministre, en una entrevista a l'ANA, la primera té per objectiu que els propietaris d'habitatges arrendats puguin recuperar més ràpidament els habitatges quan els inquilins els abandonen i hi ha un procediment judicial obert. La segona, també per agilitzar tramitacions, reformarà el procediment de declaració d'incapacitació perquè es pugui resoldre en un termini de sis mesos.

En el marc de la reforma de la justícia, i per «adaptar les lleis a la realitat canviant del país», Espot va anunciar aquests dos projectes de llei que es podrien aprovar al setembre al consell de ministres per entrar-los a tràmit parlamentari. La intenció és «agilitzar les tramitacions judicials i administratives i facilitar la tasca de la ciutadania» en aspectes que des de la pràctica dels tribunals s'ha evidenciat que cal modificar.

LA LLEI D'ARRENDAMENTS / Tot i que els textos encara no estan tancats i serà al setembre quan es presentaran més detalladament, de moment el ministre ja va assenyalar les línies bàsiques d'aquests. El projecte de llei de modificació de la llei d'arrendaments i finques urbanes comportarà diversos canvis per agilitzar els tràmits. Un exemple concret dels canvis que comportarà serà la modificació del procediment de desnonament i reclamació de quantitat, que «permetrà als arrendataris accedir al retorn de la seva possessió sense haver d'esperar a la sentència judicial». Això fa referència als casos en què un propietari té un habitatge arrendat i els inquilins marxen i deixen de pagar. En aquests casos s'ha d'iniciar un procediment legal i esperar la sentència per poder recuperar la propietat i tornar-la a llogar, si es vol.

Tal com va explicar el ministre, això comporta que «a més de deixar de cobrar el preu del lloguer, els arrendataris es vegin perjudicats per tot el temps en que no poden disposar de la seva propietat», i per això es vol alleugerir els tràmits per que, un cop iniciat el procés judicial i abans de tenir sentència, es pugui demanar al batlle recuperar la propietat.

Aquest mecanisme, però, només es podrà fer «en finques on es demostra de manera fefaent que hi ha abandonament». Per tant no fa referència als casos de desnonaments, quan els arrendataris estiguin en un habitatge i se'ls vulgui fer fora per la causa que sigui. Segons indica Espot, aquesta modificació suposarà un gran avenç en el mercat del lloguer d'habitatges.

LLEI D'INCAPACITACIÓ / Pel que fa a la modificació de llei que es prepara per a la llei d'incapacitació i organismes tutelars, es modifica el procediment de la declaració d'incapacitació per fer-lo més ràpid. Aquesta és una demanda dels batlles i tribunals i de la ciutadania afectada, així com de la mateixa Fundació Privada Tutelar. Segons Espot es vol «que en un termini de sis mesos es pugui resoldre la incapacitació», però sense reduir en cap cas «les garanties per a la persona afectada».

Aquesta és una modificació que, segons Espot, «té vocació transitòria» ja que en un futur haurà de quedar regulada en el codi de procediment civil. Com que es preveu que aquest no estigui enllestit fins el 2014, s'ha volgut avançar mentrestant en el procediment d'incapacitació.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT