PUBLICITAT

Andorra i els Mateu

  • Miquel Mateu, pare de Carmen Mateu del Grup Peralada, va ser un important personatge al Principat durant els anys 30
L. F. M
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Miquel Mateu. Foto: EL PERIÒDIC

El Grup Peralada pertany a la família Suqué-Mateu. Aquests segons, formen part de la història d'Andorra dels anys 30, concretament el seu pare, Miquel Mateu i Pla (1898-1972), l'empresari financer i polític català que l'any 1929 va aconseguir la concessió de Forces Hidroelèctriques d'Andorra (Fhasa).

La historiadora Amparo Soriano, autora del llibre Andorra durant la guerra civil espanyola, explicava el 2010 en aquest rotatiu els mèrits andorrans de Mateu, entre els quals destacava que va intercedir davant Franco perquè durant la guerra arribessin al Principat els aliments que hi escassejaven i també va ser Mateu qui va evitar que els nacionals bombardegessin la central. A més, gràcies a Fhasa, es va completar la xarxa de carreteres al Principat, es va crear el servei d'ordre i es van fundar el Banc Agrícol .

Tot i els mèrits, l'any 2010 el Comú escaldenc va decidir retirar el seu nom del carrer que està al tram final de l'avinguda Carlemany, i que actualment s'anomena el Pont de la Tosca. La decisió d'eliminar-lo del nomenclàtor va ser qüestionada per diversos historiadors del país. H



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT