PUBLICITAT

Les llegendes del Baridà ocupen la Diada cultural de Montellà

  • La festa va comptar a més amb la presentació de dos nous llibres
EL PERIÒDIC
MONTELLÀ

Periodic
Un grup de persones assisteixen al berenar popular a Montellà. Foto: GRUP D'AMICS DE MONTELLÀ

el Grup d'Amics de Montellà va dedicar, dissabte passat la tretzena Diada Cultural de Montellà a la història i les llegendes del Baridà. La festa va comptar amb la presentació dels llibres El Baridà, 39 indrets llegendaris, de Manel Figuera, i Lo niu dels Bandolers de Catalunya, de Lluís Obiols.

A través d'aquestes presentacions, i del debat posterior, es va aprofundir en alguns dels aspectes històrics més rellevants del Baridà. La Diada Cultural del Grup d'Amics de Montellà es va completar amb un berenar popular i un concert del grup de jazz puigcerdanès Jazz do it. Obiols va detallar la importància que va tenir Arsèguel a finals del segle XVI, en el marc de les bandositats entre la facció dels Cadell i la dels Nyerros. Per la seva banda, Figuera ha repassat algunes de les llegendes més destacades del Baridà, que han persistit fins a dia d'avui gràcies a la memòria oral, i que ell ha va recopilar fa uns mesos per tal d'escriure el llibre El Baridà, 39 indrets llegendaris. La Diada Cultural del Grup d'Amics de Montellà d'aquest any es va completar amb un berenar popular i un concert del grup de jazz puigcerdanès Jazz do it.

HISTÒRIA DE L'ENTITAT / El Grup d'Amics de Montellà, fundat fa gairebé 30 anys, té l'objectiu de recuperar i preservar el patrimoni cultural i etnològic, així com vetllar pel respecte del Medi Ambient de Montellà i del seu entorn.

És per això que, entre d'altres accions, cada any organitza aquesta diada de caire festiu, però que alhora té una vessant divulgativa. Així doncs, al llarg de les tretze edicions que s'han celebrat fins ara s'han abordat, a través de conferències i exposicions, qüestions com les riuades del 1982 al municipi de Montellà i Martinet, la història de l'escola de Montellà, l'arribada del primer tractor al poble o la flora que es pot trobar a Cerdanya.

L'any passat, l'entitat va dedicar la seva Diada anual amb una jornada de record de la guerra civil espanyola i la retirada republicana pel Pirineu. La jornada també va comptar amb una exposició de material abandonat pels republicans en el trajecte cap a l'estat francès per la vall de Camprodon i una col·lecció de llibres sobre l'exili.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT