PUBLICITAT

Estadística confirma la davallada i resta 6.500 persones al cens del país

  • En l'actualitat a Andorra hi viuen 69.758 persones, 15.000 menys que el que es registrava al 2008
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Vianants a l'avinguda Carlemany, aquest estiu Foto: TONY LARA

Ja ho avançava el Departament d'Estadística a principis d'aquest any, quan feia públiques les xifres totals de població al país. Partint dels registres del cens que elabora cada parròquia, situava la població a Andorra en les 76.246 persones. Però les primeres estimacions que estaven duent a terme al Departament, partint del creuament de dades amb d'altres organismes públics, avançaven que la xifra real del cens era força més baixa, fins i tot per sota els 70.000. En el transcurs d'aquests mesos s'han confirmat aquestes estimacions i tot i que encara s'està en procés de depuració del cens, la darrera xifra oficial fixa en els 69.758 els residents del país. El descens respecte a la dada oficial de població publicada al gener és del 9,3%.

Aquesta dada, que fonts d'Estadística ha oficialitzat i que ja s'ha utilitzat per calcular el PIB per càpita del país –el qual publicava aquest rotatiu divendres–, representa una disminució de gairebé 6.500 persones respecte a les darreres dades oficials. I la disminució és encara més pronunciada si es compara amb anys precedents. Al 2011, i després de fer una primera depuració del cens, Estadística informava que al Principat hi vivien 78.115 persones, és a dir, gairebé 10.000 més que les de la darrera xifra calculada.

Però la diferència comença a ser encara més considerable en anys previs, quan encara no s'havia iniciat aquest treball de control i quan encara no era tan important l'èxode de persones que opten per marxar del país en quedar-se sense feina. Al 2010 el Principat comptava amb 85.015 persones, al 2009 amb 84.082 i al 2008 amb 84.484. El 2008 va ser l'any amb un cens més elevat, i precisament va ser l'any de l'inici de la crisi econòmica. Fins llavors a Andorra es vivia en època de bonança i també de creació de llocs de treball, fet que motivava l'arribada de molta població estrangera. Des de l'inici d'aquest segle el cens no havia deixat d'augmentar.

Aquestes 69.758 persones actuals representa tornar a valors de fa més d'una dècada. Al 2002 Andorra tenia una població de 67.159.

A més a més, el treball de depuració que s'està duent a terme a través del Consell del Cens Nacional de Població –òrgan de coordinació entre el Govern i els comuns– encara no ha finalitzat. Per tant, la xifra definitiva encara podria ser més baixa a finals d'aquest any. I més si es manté el degoteig de persones que marxen del país.

Un dels sectors que més ha contribuït al descens de la població és sense dubte el de la construcció. Al 2008 6.000 persones treballaven al sector i ara la xifra s'ha reduït fins les 2.800, sense indicis de recuperació. La construcció ha estat per exel·lència el sector on més persones estrangeres hi treballen. Gran part d'elles ja ha tornat als seus països d'origen.

Per parròquies, on més cau la població –i ara analitzant les dades del 2012– és a Canillo i Encamp, mentre que es produeix una disminució menor a Escaldes. Per contra, Ordino, la Massana, Andorra la Vella i Sant Julià de Lòria registraven lleugers augments tot i la depuració del cens. I per nacionalitats, els espanyols i els portuguesos eren els que més descendien.

Accions per la població dubtosa / Partint d'aquest treball per ajustar al màxim les dades de població, el Consell del Cens va acordar el passat juny crear una nova categoria en el registre d'altes i baixes dubtoses, per encabir-hi els casos de persones que se sap que viuen al país però que no s'han inscrit a la parròquia on resideixen. En aquests casos, abans de donar la baixa definitiva del cens, es crea una forma preventiva amb dues adreces fictícies, perquè no es perdi tota la informació de la persona interessada.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT