PUBLICITAT

Alimentació suplementària per a les aus rapinyaires

  • Iniciativa pionera a l'Alt Urgell i al Pallars Jussà per evitar l'atac al bestiar
EL PERIÒDIC
CONCA DE DALT

Periodic
Una espècie d'au carronyaire en una zona del Pallars Jussà Foto: ACN

Endesa, en el marc del Pla de Conservació de la Biodiversitat de Catalunya, ha desenvolupat un projecte d'implementació de mesures correctores sobre les poblacions de voltor negre i grans aus rapinyaires necròfagues que habiten a la serra de Boumort, a la Conca de Dalt (Pallars Jussà) i a Alinyà (Alt Urgell). La iniciativa ha consistit en la construcció i seguiment de tres Punts d'Alimentació Suplementària (PAS), amb l'objectiu de reforçar la disponibilitat de menjar per a aquest tipus d'ocells i contribuir a la reducció del desequilibri nutritiu entre la població de rapinyaires i els recursos alimentaris. S'evita, així, que espècies com el voltor comú ataquin bestiar viu de forma puntual.

A més, l'actuació assegura aliment a altres rapinyaires carronyaires, a banda del voltor negre i el voltor comú, com és el cas del trencalòs, l'aufrany i el milà reial. D'aquesta manera, dos cops per setmana, es dota els punts d'alimentació amb menjar específic per a cada espècie, a partir de productes carnis (costelles i espinada d'origen boví) i petites peces animals aportades per granges properes (conills, xais i garrins). De fet, aquests punts substitueixen la funció que feien els antics femers dels pobles, on aquestes aus anaven a buscar-hi aliment si no trobaven carronya.

Així s'assegura la seva alimentació i, com a conseqüència, l'èxit reproductor i la supervivència d'aquestes espècies.

Els resultats obtinguts fins al moment són positius, ja que les aus han utilitzat regularment els PAS, de manera que, per exemple, s'han detectat fins a 15 exemplars de voltor negre en el menjador més proper a la serra de Boumort. A més, s'han beneficiat altres rapinyaires mitjans com el corb i el milà negre.

L'actuació està relacionada amb el projecte de reintroducció del voltor negre als Pirineus i Prepirineus, dut a terme per l'administració pública als anys 90 i amb la col·laboració de l'Associació Trenca, i ha permès l'existència actual d'una petita població estable a la zona de l'Alt Urgell i el Pallars Jussà.

De fet, aquesta és l'única zona d'Europa on habiten i es reprodueixen les quatre espècies d'aquests voltors a tot el continent europeu, informa l'ACN.

PLA ESTRATÈGIC / Endesa, per la seva pròpia activitat, és una companyia que manté una intensa i inevitable interacció amb el medi natural, ja sigui per l'ús directe de recursos naturals (aprofitaments hidroelèctrics i tèrmics o mineria) o per la necessitat de coexistir amb el territori (transport i distribució d'energia). És per això que Endesa, expliquen, segueix una política empresarial que aposta per la conservació de la biodiversitat, des de la seva responsabilitat com a empresa transformadora de recursos naturals.

Com que no és possible transformar-los sense generar algun tipus i nivell d'afectació als ecosistemes naturals que els inclouen, la companyia s'ha compromès amb l'entorn que l'envolta. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT