PUBLICITAT

El nombre d'aturats recula fins a nivells de fa un any i mig

  • Cinca assegura que és fruit de la creació de nous llocs de treball però reconeix un factor de temporalitat
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Cinca, durant una roda de premsa recent a l'edifici de Govern Foto: ÀLEX LARA

El juliol es va tancar amb 847 persones desocupades segons les dades del Servei d'Ocupació, convertint-se així en el tercer mes consecutiu de davallada. Després d'un mes d'abril en què es va assolir un atur de rècord –1.185 desocupats– la xifra va anar caient els mesos posteriors fins a aquestes 847 persones del juliol. Respecte al mateix mes de l'any passat representa una davallada de 64 persones. I per trobar una xifra similar de desocupats cal remuntar-se al mes de març de fa un any. És a dir, la situació actual de desocupats no es donava des de fa un any i mig.

Les dades van ser facilitades pel ministre de Justícia i Interior, Xavier Espot, durant la sessió setmanal de Consell de Ministres. El retrocés del nombre d'aturats de juny a juliol és del 17% . El ministre portaveu, Jordi Cinca, va assegurar que es tracta d'una dada positiva, tot i que és molt d'hora per avançar cap tipus de declaració relacionada amb una possible «recuperació econòmica, i més quan vens d'una crisi més enllà de sis anys». «Seria molt agosarat», va afegir Cinca, tot i que sí que es va aventurar a parlar d'un «canvi de tendència».

Caldrà veure si aquest canvi de tendència es confirma passada l'època estival, tenint en compte que, tal i com va reconèixer el ministre, hi ha un important «component de temporalitat» en aquesta davallada del nombre d'aturats, i que es correspon a les feines estivals motivades per l'augment de turistes que visiten el país. Això sí, segons va assegurar el ministre portaveu, aquestes xifres són degut a la creació de nous llocs de treball, més que no degut a la marxa del país de persones que no aconsegueixen trobar feina.

I pel que fa a aquesta creació de noves ocupacions, «no només estan associades als programes de creació de llocs de treball en benefici de la comunitat impulsats pel Govern, sinó també a la creació per part d'empreses privades».

L'IRPF HAURÀ D'ESPERAR / Durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, Cinca també va fer valoracions sobre les queixes rebudes per part dels socialdemòcrates respecte al que consideren «un retard» en l'entrada a tràmit parlamentari del nou IRPF. Cinca va negar cap retard i va exposar que tenint en compte el període vacacional és el mateix presentar el text «l'1 de juliol que el 31 d'agost», perquè «no hi ha possibilitat de rebatre ni esmenar res aquestes dies».

El ministre portaveu va assegurar que el projecte de llei estarà a disposició de tots els consellers abans que es reinicïi el període de sessions, al setembre. Si no s'ha presentat abans el text és perquè els encarregats de fer-ne la memòria estan ocupats amb d'altres assumptes del Govern, va informar.

En aquest sentit, des del PS s'havien queixat que durant l'agost era quan tenien previst estudiar el text de manera exhaustiva. Cinca va respondre a la crítica plantejant que de «textos legals entrats a tràmit n'hi ha moltíssims», deixant entendre que ja tenen prou feina com per centrar-se en l'IRPF. La voluntat del Govern és que el text s'aprovi abans d'acabar l'any.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT