PUBLICITAT

Les pensions per invalidesa seran més baixes i més inassequibles

  • Es fixa un topall màxim, es redueixen imports en cas de baixa i es revisen els graus de disminució
  • Estalvi de 15 milions amb els nous requisits, tant per accident laboral com per malaltia comuna
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Un treballador penjat d'una façana Foto: TONY LARA

Les actuals pensions per invalidesa que paga a la població la Caixa Andorrana de la Seguretat Social són massa elevades. Així ho exposa el Govern a la memòria del projecte de llei per a reformar la seguretat social. Per aquest motiu, i també per a contribuir en el treball de contenció del dèficit que genera anualment la CASS, l'Executiu ha implantat en aquest projecte de llei, ja a tràmit parlamentari, una sèrie de mesures per rebaixar els imports d'aquestes pensions d'invalidesa. Paral·lelament, s'endureixen les condicions per a poder accedir a elles.

En el cas de l'article 165 de l'actual llei, referent al contingut econòmic de la pensió, la nova llei redistribueix els percentatges a cobrar en relació al grau de disminució que se li ha concedit a la persona que ha tingut un accident de treball. Segons exposa el Govern, «els graus de disminució actuals són molt reduïts en comparació amb d'altres països». Així, s'amplia el rang de beneficiaris que cobraran partint de la base de càlcul actualitzada –que es multiplica més o menys segons aquest grau–. Fins ara eren tots els que tenien un grau de disminució fins al 10%, i ara s'amplia fins als que el tenen del 20%. Aquests cobren en l'actualitat el 50% de la seva pròpia base de càlcul.

Paral·lelament, els beneficiaris que cobren el 100% del seu anterior salari hauran de tenir un grau del 70%. Fins ara el percentatge se situava al 60%.

L'impacte econòmic d'aquestes mesures, segons ha calculat el Govern, serà de 3,8 milions d'euros anuals, que en percentatge representa un 17% menys de despesa en aquest capítol. Es passarà dels 21,2 euros l'any de despesa als 17,4 milions.

topall màxim de la pensió / D'altra banda, la nova llei estableix un import màxim per a totes les pensions d'invalidesa. Fins ara no hi havia topall, una situació que es modifica –article 174 bis. Segons els canvis, la prestació no podrà superar en 2,5 vegades el salari mínim interprofessional. El Govern justifica aquesta mesura perquè aquestes pensions «sovint són de per vida».

Incompatibilitat de pensions / Una altra mesura encarada a reduir el cost que suposa per a la Seguretat Social les pensions d'invalidesa es la revisió de les compatibilitats amb d'altres prestacions. Segons els canvis que s'han fet a l'article 147, es marcaran límits quan coincideixin en el temps, per exemple, la d'invalidesa amb la d'incapacitat temporal en el cas de persones que treballen. D'aquesta manera, «només es percebrà la pensió d'invalidesa», o bé es recalcularà a la baixa l'import a cobrar. En l'actualitat s'aplica la reducció salarial comuna mentre aquesta persona està de baixa, ara el percentatge que correspongui a reduir –per exemple, del 66%– s'aplicarà al total de sumar les dues prestacions. Els canvis impliquen que una persona que amb sou i pensió cobrava 1.100 euros mensuals, si està de baixa percebrà vora 150 euros menys que els que percebria en l'actualitat. L'Executiu justifica aquesta mesura perquè es considera que són casos en què s'ha d'equiparar la prestació amb la d'una persona que només tingui els ingressos generats pel treball.

Aquestes tres mesures destinades a les pensions per invalidesa, sigui per accident o per malaltia comuna, se sumen a les ja anunciades quan es va presentar la llei. Entre elles, la modificació de la cotització mínima per tenir dret a pensió d'invalidesa per malaltia comuna. Amb la nova norma s'amplia el període exigit, partint d'un mínim de 12 mensualitats i un màxim de 120. Així, la CASS permetrà reduir la despesa en 10,8 milions d'euros anuals, deixant de donar el 21% de les pensions actuals per no complir el temps de cotització exigit.

Per tot, l'estalvi pels canvis a la llei en referència a les pensions d'invalidesa sumen un total de gairebé 15 milions d'euros l'any. Això sí, cap d'ells té caràcter retroactiu, és a dir, no afectarà les pensions actuals.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT