PUBLICITAT

Els bombers localitzen set turistes perduts a la Collada de Juclà

  • Els excursionistes es van desorientar i no van saber trobar el camí de tornada per la foscor
  • Van ser localitzats sans i estalvis dimecres passat i acompanyats fins a la Vall d'Incles
JOSEP ROMERO
CANILLO

Periodic
Dos excursionistes baixen des de l'Estany de Juclà fins a la Vall d'Incles Foto: TONY lara

Tot va quedar en un ensurt per als set turistes que es van perdre dimecres passat a la zona de la Collada de Juclà. Els fets es van produir quan el grup d'excursionistes, tres d'ells nens integrants de dues famílies de turistes, es van desorientar en aquella zona. Segons van explicar els bombers, els membres del grup tornaven d'una excursió cap a la Vall d'Incles on havien deixat aparcat el seu vehicle quan se'ls va fer fosc. Al no disposar de llanternes i, degut a que un d'ells havia perdut una de les seves sabates, van decidir que una d'aquestes persones s'avancés fins l'aparcament per poder aconseguir tornar després fins al punt on es trobava el gruix de l'expedició amb algun tipus d'aparell que els hi proporcionés llum. La persona que va aconseguir arribar fins al darrer pàrquing de la Vall d'Incles, on es estava aparcat el seu turisme, no es va veure en cor de tornar a la recerca del grup ja que cada vegada es feia més fosc. Ell mateix va avisar a través del seu mòbil als serveis d'emergència. A la vegada, els bombers van demanar les dades d'alguns dels integrants de les persones perdudes.

RECERCA/ A partir d'aquell moment, un cop alertat el Cos dels Bombers, van contactar amb els excursionistes a través del mòbil i també de l'aplicació de missatgeria WhatsApp per tal de conèixer la seva ubicació exacta. L'avís es va rebre poc abans de la deu de la nit quan el grup, que es trobava a la Collada de Juclà, va desorientar-se i no va saber trobar el camí de baixada a causa de la foscor.

Aproximadament la distància entre la persona que va aconseguir baixar fins l'aparcament i el grup perdut era d'un quilòmetre i mig. Dos efectius del Grup de Rescat de Muntanya i un del Grup de Rescat Caní van desplacar-se fins al lloc dels fets i van poder localitzar sans i estalvis als components del grup just en el punt del camí de tornada on es van quedar aturats a causa de la manca de visibilitat. En paral·lel els efectius dels bombers els van acompanyar fins al seu vehicle, finalitzant el servei sobre la una i mitja de la matinada.

Els bombers van informar que els integrants del grup eren turistes procedents de València i Terol i van iniciar l'excursió a la Vall d'Incles i el seu destí va ser la zona francesa de la Font D'Argent.

SISTEMA D'ALERTA / L'home que primer es va desplaçar fins a la Vall d'Incles,va realitzar una trucada a través del seu mòbil al servei d'emergències 112 una vegada va poder aconseguir tenir cobertura. Tot i que en un primer moment es va apuntar la possibilitat que l'avís es donés a través de la nova aplicació Alpify, que el Cos de Bombers va adquirir recentment per facilitar els rescats a la muntanya, el director adjunt va voler matitzar-ho. Jordi Farré va indicar ahir que el nou canal d'alertes va ser utilitzat a nivell intern pels efectius com una eina més per «complementar la informació però en cap cas per resoldre la situació», ja que el grup de persones perdudes no disposava d'aquest nou sistema de seguretat, en una zona on, a més, hi ha poca cobertura telefònica.

El responsable dels bombers va explicar que l'aplicació per a telèfons intel·ligents Alpify s'està utilitzant des de fa unes setmanes a manera de proves per tal d'aportar millores i, fins i tot, per «perfeccionar el sistema».

La nova aplicació permetrà estalviar recursos tant en efectius de recerca com en hores de vol d'helicòpter, ja que dóna a conèixer la ubicació exacta de la persona accidentada. Va ser presentada a mitjans del passat mes de juliol i s'espera que en les properes setmanes comenci la seva difusió a través d'Andorra Turisme. els comuns i les entitats esportives,per tal que els turistes en tinguin coneixement.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT