PUBLICITAT

La nova llei de la CASS posa ordre al descontrol salarial del futbol

  • La normativa modifica l'article 18 i inclou els «esportistes remunerats» dins els col·lectius obligats a afiliar-se
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Un entrenament d'un equip de futbol Foto: ÀLEX LARA

el projecte de llei de la Seguretat Social, entrat a tràmit parlamentari pel Govern a principis de juliol, reserva un apartat per cobrir els esportistes que cobren un salari per part de les entitats on pertanyen. Així, i a diferència de la llei del 2008, s'afegeix la categoria «d'esportistes remunerats» dins els considerats «persones assalariades i assimilades», i per tant amb l'obligació d'afiliar-se i conseqüentment cotitzar a la seguretat social. Amb aquest afegit es posa punt i final a una situació de descontrol pel que fa als pagaments salarials d'aquests esportistes, en especial als que pertanyen al món del futbol.

El passat 13 de maig EL PERIÒDIC informava que el desgavell que viu el FC Andorra partia també de la manera en què es pagava als seus jugadors. Aquests reconeixien que massa sovint cobraven els seus salaris en sobres i rebien nòmines on no quedava inclosa la seguretat social. Cosa que «s'ha fet tota la vida», argumentaven els afectats, i que posteriorment aquest rotatiu va destapar que es produïa amb regularitat a d'altres clubs de Primera Divisió de futbol. Dins aquest grup hi entraven sobretot els clubs considerats grans, és a dir, els que tenen aspiracions europees, ja que els més petits no efectuen pagaments salarials com a tals, sinó alguns pagaments relacionats amb dietes i desplaçaments.

Davant aquesta situació de desordre, i per acabar amb uns procediments si més no «al·legals» –així ho havien definit alguns dels directius implicats–, el Govern ha posat fil a l'agulla a partir de la nova llei de la CASS. Ja ho va anunciar el cap de Govern, Toni Martí, quan es va destapar tota la polèmica, exposant que s'havia de treballar perquè el que passava al futbol «no torni a succeir». I així s'ha fet. L'article 4 del projecte de llei modifica el número 18 de la llei del 2008. En aquest s'esmenten quins col·lectius estan definits com a persones assalariades i assimilades, que fins ara eren els assalariats, els socis que presten servei a una societat, les persones que treballen a la funció pública i, finalment, els pastors. A partir d'ara també hi seran els esportistes remunerats.

Fonts del Govern van confirmar que el que fa la nova llei és «detallar amb exactitud» quines persones estan incloses en aquest capítol de la llei i per tant tenen l'obligació de declarar. Afegint als esportistes, es «regularitza» una situació que fins ara podia portar a interpretacions errònies. Interpretacions que només es feien al món del futbol, ja que d'altres clubs que tenen en plantilla a esportistes professionals –cobrant un salari–, com el River Andorra de bàsquet, el CV Andorra de vòlei, l'HC Cevalls d'hoquei patins i el VPC de rugbi, sí que ho tenen tot en ordre pel que fa a la cotització a la CASS.

I de fet, directius de clubs de futbol que fins ara pagaven en sobres ja havien anunciat abans que es presentés la llei que estaven treballant per regularitzar els contractes dels seus jugadors professionals de cara la temporada vinent.

Sense cass, expulsió / Posar ordre al descontrol en el món del futbol pel que fa a pagaments és una mesura que també permetrà evitar imatges com les viscudes els darrers mesos, amb jugadors professionals sent expulsats del país degut a no tenir els papers en regla. El gruix de la plantilla de futbol sala del FC Andorra va haver d'abandonar el país després de rebre una ordre d'expulsió. I el mateix camí va seguir un dels darrers fitxatges de la secció de futbol, Javi Subiza, que també cobrava en negre.

A més, no cotitzar a la CASS implica no tenir cobertura sanitària. En aquest sentit, però, la cobertura dels jugadors corria a càrrec del conveni per llicència amb la Federació Catalana de Futbtol.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT