PUBLICITAT

El Govern no assoleix les previsions en la primera declaració de l'IGI

  • Només el 60% de les petites empreses comptabilitzades per l'Executiu fan la liquidació semestral
L. F. M
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Cues ahir a l'oficina de l'Administració Tributària, l'últim dia per presentar la liquidació. Foto: ÀLEX LARA

Ahir va finalitzar el termini del primer període de liquidació del nou impost indirecte (IGI) per a les petites empreses, és a dir, els obligats tributaris que tenen un volum de facturació inferior als 250.000 euros i que l'han de fer semestralment. Segons la xifra provisional que va donar ahir el ministre portaveu, Jordi Cinca – amb les dades recollides fins a les 15 hores– les declaracions havien estat 2.581, és a dir, només un 60% de les previstes pel Govern en base als dipòsits de comptes de l'any passat.

Tot i així, Cinca es va mostrar convençut que en les properes setmanes, encara que s'estigui fora de termini, la xifra anirà pujant, ara bé, també va admetre que no s'arribarà a la xifra prevista inicialment–4.700 declaracions– i va reconèixer que la previsió s'haurà d'ajustar. Per aquest motiu i per tractar-se de la primera vegada, el Govern en va fer un «balanç positiu» .

Ahir per primera vegada també es van haver de fer les liquidacions de l'Impost de Societats (IS) i l'Impost d'Activitats Econòmiques (IAE), ja que fins ara només se n'havia fet el pagament a compte. Cinca va informar que s'havien comptabilitzat 3.234 liquidacions de l'IS i 2.572 de l'IAE.

UN 27'5% MÉS de dipòsit de comptes/ El termini de presentació dels dipòsits de comptes de l'any 2012 també va finalitzar ahir, amb un balanç positiu d'un 27'5% més que l'any passat. Ahir a les 15 hores s'havien registrat un total de 6.732 dipòsits de comptes de l'exercici 2012, entre les declaracions jurades dels empresaris amb menys de 150.000 euros de facturació, els que ho han presentat a través del model simplificat perquè no arriben a 600.000 euros, i els que ho han fet per la via del model normal. El ministre va valorar molt positivament l'augment dels dipòsits, d'un 27,5% més que l'any anterior, ja que molts empresaris havien presentat els comptes per primera vegada i havien aprofitat per presentar els d'exercicis anteriors «normalitzant la seva situació».

CUES D'ÚLTIMA HORA/ L'Administració Tributària ha gestionat unes 10.000 declaracions durant el mes de juliol, i , segons va explicar el ministre, el dia que en va registrar més va ser ahir– fins a 1.400– amb cues i temps d'espera de fins una hora.

En aquest sentit, el ministre portaveu va dir que encara cal millorar per aconseguir que les declaracions es facin més esgraonadament al llarg de tot el mes. També va explicar que que no tots els obligats tributaris l'han feta dins del termini que preveu la llei, i que per tant «caldrà treballar perquè en pròximes liquidacions es puguin complir els terminis».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT