PUBLICITAT

Martí reitera que el Govern serà més estricte amb la quota d'hivern

  • El cap de Govern es mostra preocupat pel nombre creixent de joves molt preparats inscrits a Ocupació
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Uns joves estudiants conversen davant la Universitat d'Andorra, a la plaça de la Germandat, a Sant Julià. Foto: TONY LARA

El cap de Govern Toni Martí va dir ahir a l'ANA que el que més el preocupa són els parats joves i qualificats que actualment hi ha registrats al Servei d'Ocupació en recerca de feina. Per solucionar aquest problema, Martí va reiterar que «si s'han de fer unes quotes més rígides, les farem». Cosa que ja va avançar fa uns dies el ministre d'Interior, Xavier Espot, quan va afirmar que si la situació laboral no millora, de cara a la propera temporada d'hivern «procedirem a una reducció de la quota d'immigració per prioritzar el mercat laboral nacional». I va recordar que la quota d'immigració per a treballadors temporers ja es va reduir l'any passat i que aquest any es procedirà a una nova reducció si el nombre d'inscrits al Servei d'Ocupació en recerca de feina, més d'un miler actualment, no minva. El contingent de quota d'hivern va passar de 3.615 per a la temporada 2011-2012 a 3.100 l'última temporada, cosa que representa una disminució de gairebé el 12%. Amb tot, la quota no es va acabar d'exhaurir.

oferta i contractació / La reducció de la quota d'hivern tenia per objectiu incentivar l'increment de les ofertes de treball, salvaguardant la cobertura de les empreses andorranes per contractar perfils professionals inexistents al mercat boral nacional. No obstant això, el balanç de les quotes de la darrera temporada, 2012-2013, publicat pel Departament d'Estadística, va ser decebedor. I és que els empresaris andorrans van contractar 749 persones sense cap qualificació, cosa que representa el 27% de la quota autoritzada, el segon grup d'importància després dels treballadors de serveis, sobretot cambrers i dependents de comerç, que van sumar 1.253 persones més.

Els treballadors sense cap qualificació es van contractar per fer de cambrers d'habitacions, ajudants de cuina i agents d'explotació de teleesquí. Mentrestant, el nombre de persones en recerca de feina inscrites al Servei d'Ocupació fregava el miler. Pel que sembla cap tenia les competències necessàries per ocupar algun dels llocs de treball que els empresaris oferien a treballadors arribats de nou. En quant treballadors qualificats només es van contractar cinc càrrecs directius i 19 tècnics superiors. La resta eren tècnics mitjans (385), empleats administratius (333), operadors d'instal·lacions (33) i artesans i treballadors d'indústries, un. En total es van lliurar 1.806 permisos per a personal comunitari i 972 per a extra-comunitari.

L'única bona notícia de la temporada va ser que la quota no es va exhaurir, cosa que des del Govern es va interpretar com la represa de la contractació interna. De fet, a començaments de la passada temporada d'hivern, el nombre d'inscrits en recerca de feina al Servei d'Ocupació va passar de 1.095 el novembre, a 881 el desembre. La contractació en relació a la temporada anterior, va ser un pèl inferior, amb 188 treballadors menys.

A més, mentre la contractació de personal comunitari va caure un 21,5%, la de personal extra-comunitari va créixer gairebé un 5%. Ara amb més joves abastament preparats inscrits al Servei d'Ocupació, el Govern vol ser més vigilant.

Flexibilitat laboral / Mentre el grup parlamentari demòcrata ja està treballant en la reforma del Codi de relacions laborals, que es vol aprovar abans que acabi la legislatura. Martí va insistir en la voluntat de flexibilitzar el mercat laboral, sense abaratir l'acomiadament, perquè considera que aquest objectiu «no està renyit amb els legítims drets que tenen els treballadors andorrans». Martí va aprofitar l'ocasió per destacar que el seu és el primer govern que dóna ajudes directes i exempcions fiscals als empresaris que contracten persones aturades, i també en donar feina temporal a més de 200 persones. I va reconèixer que per als aturats provinents del sector de la construcció i de més de 55 anys, «és inevitable que l'Estat sigui solidari». 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT