PUBLICITAT

El dossier de l'exitosa Copa del Món s'aprofitarà per fer el dels Mundials

  • El pressupost es definirà quan s'anunciï la seu escollida, però com a mínim serà d'un milió d'euros
IVÁN MOURE
LA MASSANA

Periodic
El públic que va omplir les graderies del Prat del Colat, veient l'arribada d'un ?biker' a la meta del descens de diumenge, ubicat al Prat del Colat Foto: VALLNORD

La organització de la cita de Vallnord de Copa del Món 2013 amagava una triple pressió: primer pel compromís que exigeix un esdeveniment de primera línia internacional, segon pel posicionament del Govern per decidir el grau d'implicació de cara als Mundials del 2015 i tercer perquè la Unió Ciclista Internacional (UCI) va mirar amb lupa tots els detalls, prenent-se aquesta cita com un test per avaluar la capacitat d'Andorra d'organitzar dits Mundials.

El Comú de la Massana, Vallnord i totes les entitats col·laboradores que van formar part de l'organització no només van estar a l'altura, sinó que li han plogut lloances per tot arreu perquè l'èxit va superar les previsions en tots els aspectes però ara no pot parar. Una vegada es va acabar la prova de descens, els caps ja estaven posats en la candidatura per als Mundials del 2015. Tot i l'enorme cansament arrossegat després quatre dies sense respir, membres de les dues entitats es van reunir a la tarda perquè continuen treballant a contrarellotge: aquesta setmana s'ha d'entregar el dossier amb la nova proposta a la Unió Ciclista Interncaional (UCI).

Aprofitant que la coordinadora d'esdeveniments de BTT de la UCI, Melanie Leveau, va dir que Andorra «ja té una base sòlida» que serveix per guanyar metres a l'altra candidatura –la de Mèxic–, el projecte d'aquesta es farà servir com a plantilla inicial per elaborar el dossier del Mundial. Així ho va confirmar a aquest rotatiu el conseller de turisme del Comú de la Massana, Sergi Balielles: «El currículum és un aval. Hem fet tres Copes del Món i tenim tot un país i el seu Govern involucrats. Si la prova que hem fet al 2013 ha sigut tan exitosa, s'ha d'aprofitar la seva empenta per fer un dossier potent dels Mundials».

El pressupost és una de les incògnites que no es podrà saber fins que la UCI anunciï –a finals de setembre– quina serà la seu guanyadora. És segur que serà d'un mínim d'un milió d'euros –el doble que la Copa del Món 2013– però amb la garantia de què el Ministeri de Turisme ofereix l'aval total. Els 35.000 espectadors que van envair Andorra entre dijous i diumenge demostren que val la pena un suport econòmic.

Hi ha despeses obligades com són els drets d'organització, que costen uns 400.000 euros i els de producció d'imatges de televisió, que ascendeix a uns 250.000. Cal recordar que les adequacions que s'han fet per aquesta Copa del Món i que van costar uns 450.000 euros suposen un estalvi perquè també es van idear pensant en els Mundials, però tenint en compte que la cita del 2015 durarà deu dies –i no quatre– hi ha d'altres costos menors que, per ser una competició de tant impacte mediàtic, poden fer pujar la factura i que desglossem a continuació.

CINC PROVES / Els tres circuits del cross country eliminator, el cross country i el descens han rebut tantes lloances que en principi no requeriran cap canvi. També es farà una prova de relleus per països –al circuit de cross country– i s'afegirà la de bicitrial, per la qual s'haurà de dissenyar un recorregut nou. Hi ha tres ubicacions a sobre de la taula: Arinsal, que pot suposar un problema per al desplaçament de les televisions i perquè s'hauria d'instal·lar un altre pàdoc; al costat de la meta del descens al centre del poble de la Massana, tampoc ben posicionada perquè el terreny és privat i la idea és fer un circuit ja fixa per potenciar més el Vallnord Bike Park la Massana; i la Caubella, que es presenta com l'espai ideal.

Un altre aspecte a potenciar serà el de la grada per als espectadors. Hi ha fins i tot un projecte per instal·lar-ne una a sobre del riu però està clar que les 600 places que hi havien per a la Copa del Món van ser insuficients i que en uns Mundials el número de visitants és més alt. Aquesta va ser una de les recomanacions de l'UCI, com també la de fer dos pàdocs enlloc d'un; un a la Caubella i l'altre a la meta del descens, al Prat del Colat de la Massana.

També està en estudi construir un tercer pont de fusta perquè el Bike Park gaudeixi d'una tercera pista de primer nivell i per últim, s'ha de tenir present que el número de participants estarà al voltant del miler i que els diners en premis es multiplicarà per quatre.

50.000 PERSONES, MÍNIM / Tot això s'haurà de fer perquè les floretes rebudes ara tornin a repetir-se en el 2015. Uns Mundials suposen un mínim de 60 països representats i un mínim de 50.000 espectadors. Mèxic té poques opcions perquè no té estructura, mai ha acollit una prova de Copa del Món i a sobre la seva rival, Vallnord, va demostrar la setmana passada que pot amb uns Mundials. A més el 2015 és any preolímpic i tot es podria magnificar, amb la classificació per a Río de Janeiro en joc, per tant Andorra està en una situació privilegiada que no pot desaprofitar.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT