PUBLICITAT

Comença 'la caça' de l'andorrà amb multes pendents a Catalunya

  • La majoria de vehicles aturats dimecres a l'N-145 per una patrulla de Mossos van haver de pagar
  • No hi haurà més radars però els fixos instal·lats a la C-14 tindran el nou lector de matrícules
LAIA F. MAROT
LA SEU D?URGELL

Periodic
Iamtge d'un tram de la carretera N-145 que va de la Seu d'Urgell a Andorra. Foto: EL PERIÒDIC

Arriben temps difícils per l'andorrà fitipaldi. Dimecres passat al matí, la policia catalana va començar ‘la caça' de vehicles amb matrícula andorrana amb l'objectiu que paguin les multes de trànsit pendents a Catalunya.

Segons van informar a aquest rotatiu fonts policials, una patrulla dels Mossos d'Esquadra es va instal·lar a l'N-142, a la rotonda de Civís, i aturava vehicles amb matrícula andorrana «de manera aleatòria»; posteriorment els agents comprovaven la matrícula a la seva PDA per saber si el conductor tenia multes pendents. El resultat del nou sistema va sorprendre els mateixos Mossos: gairebé tots els aturats van haver de pagar. El primer dia cap immobilitzat, però molts cobraments amb TPV.

A més, cal destacar que les multes pendents dels conductors que van pagar no són de fa temps... Són només dels últims tres mesos. Tal i com van informar les fonts policials el servidor del Servei Català de Trànsit només té en compte les multes acumulades en aquest període.

I això només és el principi, perquè aquest control, segons les mateixes fonts policials, es convertirà en rutinari. Els Mossos ja han començat a fer ús de la base de dades del Servei Català de Trànsit i a aplicar la nova normativa, que tal i com va avançar aquest rotatiu es troba emmarcada en la directiva europea per acabar amb el problema dels estrangers que no paguen, i en el nou sistema engegat per la Generalitat que permet identificar els fitipaldis estrangers i obligar-los a pagar a l'instant. El 2012, 160.00 conductors estrangers es van saltar un radar fix a Catalunya, això representa un 20% del total d'expedients.

NO HI HAURÀ RADAR A L'N-145 / Pel que fa als radars, de moment no està previst instal·lar-ne cap de nou, tampoc a l'N-145 (no hi haurà radar, però sí controls); ara bé, als que actualment estan instal·lats, se'ls habilitarà una funció que permetrà reconèixer les matrícules i les enviar-les al control. És a dir, que quan el Servei Català de Trànsit ho consideri oportú intal·larà aquests controls de matrícules als radars fixos de la C-14 – Basella, Organyà, Adrall...

Com ja va avançar aquest rotatiu el mes passat, la posada en marxa d'aquests lectors de matrícula està prevista pel setembre. Els nous lectors de matrícula crearan les dades instantàniament i les enviaran a la base de dades del Servei Català de Trànsit. Si el lector detecta alguna matrícula d'un vehicle andorrà – o d'altres països que no pertanyin a la UE– amb multes de radar pendents, avisarà a la patrulla més propera i, en cas que s'aturi el vehicle, el conductor haurà d'abonar in situ les sancions que tingui pendents en els últims tres mesos. En el cas que no les puguin pagar, els Mossos podran procedir a immobilitzar el vehicle.

Aquests aparells, similars pel seu aspecte als radars mòbils, envien en temps real la informació de la matrícula a la central o concentrador –en nomenclatura de Trànsit– d'emmagatzematge de les fotografies que fan els radars fixos dels infractors i, en cas que es produeixi alguna coincidència –que la del vehicle llegit consti entre les que hagin estat caçades per algun radar– s'enviarà instantàniament un missatge a la patrulla mòbil que s'ocupa del dispositiu sobre el terreny. Un vehicle policial, aturat uns quilòmetres més endavant del punt on està el lector de matrícules, serà el que detingui el vehicle; els agents ja tindran les dades del vehicle a la seva PDA i segurament, també podran mostrar al conductor la foto que el radar va fer al vehicle, en la qual apareixerà l'hora, el dia i la via on es va produir la infracció.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT