PUBLICITAT

L'Hospital de la Seu obté la pitjor puntuació dels usuaris

  • El nivell de satisfacció és de 7,7 un 0,76% per sota de la mitjana del 8,46
EL PERIÒDIC
LA SEU D?URGELL

Periodic
Una de les entrades principals de la Fundació Sant Hospital de la Seu d'Urgell Foto: TONY LARA

No es tracta d'un suspens però si d'un avis de la ciutadania davant el nou escenari que travessa la Fundació Sant Hospital de la Seu d'Urgell amb fortes retallades i un futur econòmic del tot incert. Segons l'informe de l'Àmbit Hospitalari 2012 de la Central de Resultats de l'Agència de Qualitat i Avaluació del Sistema Sanitari de la Conselleria de Salut de la Generalitat de Catalunya, el centre de la capital urgellenca obté les pitjors puntuacions amb un 7,7, per sota de la puntuació mitjana catalana, que és de 8,46 sobre 10.

L' Hospital Dos de Maig de Barcelona i el centre de l'Hospitalet de Llobregat de l'Institut Català d'Oncologia (ICO) obtenen la millor nota, un 9. En quant als centres de referència, el Sant Joan de Déu aconsegueix un 8,7; el Clínic, un 8,6; el de Bellvitge, un 8,2, i Vall d'Hebron i Sant Pau, un 8,1. Globalment, a tots els hospitals, el 20,1% dels enquestats valoren negativament el temps que van haver d'esperar per ser intervinguts quirúrgicament i el 72,6% va criticar el menjar que va rebre. De fet, cap hospital tret del d'Olot, el de la Vall d'Aran, el de Campdevànol o el del Pallars i el de la Seu, obtenen una bona quantificació en aquesta darrera qüestió.

FUNDACIÓ SANT HOSPITAL / L'Hospital de la Seu rep l'aprovació d'un 84,3% de les persones enquestades pel que fa al funcionament general però es tracta del percentatge més baix de tot Catalunya. També la xifra és baixa en relació al conjunt sobre el nivell d'informació rebut, 72,5%.

En canvi, les xifres més positives, un 94%, s'aconsegueixen respecte a la sensació dels usuaris de sentir-se en mans de bons professionals. El temps mig d'espera per a procediments quirúrgics és de 2,8 dies, dels més baixos del país tenint en compte la taxa poblacional, juntament amb d'altres centres hospitalaris pirinencs com el de Puigcerdà, el del Pallars i el de la Val d'Aran.

MILLORES GENERALS / L'Informe de la Conselleria de Salut detecta bosses de millora en la gestió de les urgències i en les hospitalitzacions evitables, com les de gent gran. Sobre aquesta última qüestió, la Generalitat sosté que si el 90% dels prop de 70 hospitals de Catalunya es comportés com ho fan els millors (10%), s'evitarien 39.000 hospitalitzacions. En el cas de l'hospital de la Seu d'Urgell, l'any 2012 es van comptabilitzar més de 2.000 hospitalitzacions.

De fet, l'estada mitjana hospitalària s'ha reduït de 6,6 dies de mitjana a 6,1, la qual cosa ha evitat 280.000 dies d'estades, en part gràcies a l'augment de la cirurgia major ambulatòria que no requereix l'ingrés del pacient. Un nou decret que aprovarà la propera tardor la Generalitat per «canviar el mètode de contractació» que utilitza el Sistema Català de la Salut amb cada centre, permetrà millorar l'atenció al pacient crònic.

D'aquesta manera, i mitjançant la concentració dels serveis més complexos en centres de referència, els centres sanitaris tindran incentius per donar la millor atenció possible als ciutadans i es veuran recompensats en cas de sobresortir o penalitzats, canviant el contracte, si s'allunyen dels estàndards de qualitat demanats.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT