PUBLICITAT

Una estació que ofega

  • EMAP aporta 91 milions l'any a l'economia del país, però a la vegada arrossega un deute de 24 milions H Comú i bancs negociaran tot l'estiu
C. G.
LA MASSANA

Periodic
Un surfista de neu baixa per les pistes de Pal. Foto: ÀLEX LARA

Estacions de Muntanya Arinsal-Pal (EMAP), és a la vegada un diamant i una pedra dura de rossegar. Per una banda, aporta fins a 91 milions d'euros l'any a l'economia del país, tal i com ha reiterat en diverses ocasions el cònsol de la Massana, David Baró. Però per altra, té un deute que ofega la corporació de tal manera que a final d'aquest any la convertirà en il·legal: El deute del comú, fixat al voltant dels 40 milions d'euros, incomplirà la Llei de finances comunals. Lluny del topall màxim de 22 milions al que hauria d'estar.

Ja només el deute que acumula l'estació ja és superior a aquest topall. EMAP té 24 milions d'endeutament degut als interessos i a l'obligat retorn de capital dins la càrrega financera que hereta de les inversions realitzades els darrers anys. Unes inversions que des de la societat sempre han assegurat que eren indispensables si es volia mantenir la competitivitat de les estacions.

El Govern en un inici va assegurar que faria una moratòria específica –i per tant modificaria la llei–, per no comprometre la viabilitat del Comú de la Massana. Ho va dir el Ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, a finals de maig. Però més tard l'Executiu, concretament el ministre de Presidència, Antoni Riberaygua, va haver de rectificar les paraules de Cinca amb la premissa que la llei ha de ser la mateixa per a tothom. S'evitava així possibles problemàtiques amb la resta de corporacions, que sí que estaran per sota els límits màxims d'endeutament permesos per la llei.

I partint d'aquest punt sense retorn, al comú no li queda altre que negociar l'entrada de capital privat. En una època de vaques grasses, sembla que l'opció dels bancs és la més ferma, d'entre totes les diferents alternatives que ha anat analitzant la corporació des de l'any passat.

Les reunions amb l'ABA s'han fet més fermes les darreres setmanes, i de fet des de la corporació ja van confirmar ahir que es mantindran les trobades «les properes setmanes», amb l'objectiu de no allargar-se massa en el temps i enllestir un acord aquest mateix estiu.

Fonts del Comú van confirmar aquest plantejament de fer una emissió de deute per valor de 18 milions d'euros. Però queden llargues negociacions. Quan l'acord es concreti, el primer que es farà serà informar-ne als massanencs mitjançant una reunió de poble. Així es tancaria el cercle, ja que va ser en reunió de poble –a l'abril– on Baró va reconèixer que la única via era iniciar un procés d'entrada de capital privat.

És l'única solució per poder girar la truita i assolir uns comptes d'explotació positius, partint de la idea que els resultats anuals puguin cobrir les amortitzacions, i a la vegada poder seguir invertint. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT