PUBLICITAT

Espot reduirà la quota d'hivern si no augmenta la contractació nacional

  • Interior, Educació i Economia es reuneixen amb patronal i sindicats per trobar una sortida a l'atur
GLÒRIA GURDÓ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Una jove a la recerca de feina, fa els tràmits necessaris per inscriure's en el Servei d'Ocupació Foto: EL PERIÒDIC

El ministre d'Interior, Xavier Espot, va afirmar ahir que si la situació laboral no millora, de cara a la propera temporada d'hivern «procedirem a una reducció de la quota d'immigració per prioritzar el mercat laboral nacional». Espot va fer aquesta declaració després de presidir una nova reunió de la Taula permanent per a la formació en el treball, a la que també van assistir els ministres d'Educació i Economia, Roser Suñé i Jordi Alcobé, i representants sindicals i patronals. Espot va recordar que la quota d'immigració per a treballadors temporers ja es va reduir l'any passat entre un 11% i un 12% i que aquest any es procedirà a una nova reducció si el nombre d'inscrits al Servei d'Ocupació en recerca de feina, més d'un miler actualment, no minva. A més, va negar categòricament que el Govern rebi cap pressió per mantenir o incrementar la quota que va defensar perquè «no podem hipotecar l'activitat de l'empresariat no donant resposta a les seves necessitats».

Espot va argumentar que si els empresaris no troben la mà d'obra qualificada que necessiten al país ve cal que la puguin anar a buscar. Un extrem que, tot i el fort increment que ha experimentat el nombre d'aturats en acabar la temporada d'hivern fins ara, també va defensar Xavier Altimir, president de la Confederació Empresarial Andorrana, (CEA). Altimir va destacar que «hi ha molt bona col·laboració entre tots per trobar solucions i reduir el nombre d'aturats». I va afegir que «poc a poc, el Servei d'Ocupació és cada vegada més àgil i tots, sindicats, patronal i el Govern, esperem que el treball que fem conjuntament doni els seus fruits».

Programa d'emprenedoria / Altimir va defensar el programa d'emprenedoria que es va presentar ahir i que impartirà la Universitat d'Andorra amb la col·loboració de la CEA. I va explicar que «l'objectiu és reciclar les persones que no tenen feina però que tenen un ofici, en autònoms». El president de la patronal va argumentar que «l'única cosa que necessiten aquestes persones a més d'una base, és saber-se vendre per oferir els seus serveis a les empreses». I es va mostrar optimista pels avantatges que ofereix actualment el Govern, des de la cotització reduïda a la CASS fins a les exempcions fiscals.

Crèdits tous / El ministre d'Economia, Jordi Alcobé, va precisar que el curs «servirà per obrir la porta del món empresarial» als aturats i va afegir que «anirà acompanyat de mesures complementàries com els crèdits preferents de fins a 18.000 euros». De la mateixa manera, Espot també va insistir en que «des de l'Administració es vetllarà per garantir que els alumnes rebin un acompanyament o orientació posteriors, una fórmula que es treballa en aquests moments». I és que tot i els esforços que fa la Taula permanent de formació, encara hi ha distorsions en els programes del sector privat. Espot va explicar que «de 80 llocs de treball oferts pel sector privat, les contractacions reals només són 14».

Per últim, la secretària general de la Unió Sindical d'Andorra (UsdA), Maria José Espinosa, va lamentar que «si tenim molts treballadors sense formació és perquè durant molts anys, són els que ha demanat l'empresariat andorrà» i va demanar que el Govern adapti la formació dels aturats a la demanda real de les empreses, ja que molts no assoleixen els requisits que els demanen.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT