PUBLICITAT

Aleix creu que les cotitzacions per jubilació haurien d'arribar al 20%

  • El president del CASB defensa l'augment progressiu per garantir la taxa de substitució
JOSEP ROMERO
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El president del Consell Assessor de Salut i Benestar, Jordi Aleix en el despatx que ocupa al Ministeri de l'edifici Clara Rabassa. ahir Foto: ÀLEX LARA

El president del Consell Assessor de Salut i Benestar (CASB), Jordi Aleix, va defensar ahir un increment progressiu de fins al 20% de les cotitzacions per a les jubilacions per tal de garantir la taxa de substitució. Actualment, el percentatge d'aportació a la pensió de vellesa se situa en el 10%. L'augment podria mantenir a la llarga una pensió equivalent al 50% del salari mitjà prenent com a base tota la vida laboral de la persona. El projecte de llei de reforma de la Seguretat Social fixa en 15 el nombre d'anys mínims per tenir dret al cobrament de la pensió de jubilació, mentre que actualment només són dotze.

Aleix creu que el transvasament del percentatge de la branca general a la de la jubilació tal i com recull la reforma de la CASS, hauria de ser una mesura transitòria ja que la solució definitiva passa inevitablement per una pujada de les cotitzacions. Al respecte va indicar que ara per ara, només hi ha dos alternatives possibles, o bé s'opta per un augment progressiu de fins al 20% de les aportacions dels empresaris i dels treballadors, o bé sigui l'Estat el que se'n faci càrrec directament a través dels pressupostos generals.El màxim responsable del CASB va expressar la necessitat, per garantir la sostenibilitat del sistema, que el 66% del 20% total de la cotització sigui aportat per l'empresa i el 33% restant pels treballadors.

ESPERANÇA DE VIDA / Segons els càlculs realitzats per l'òrgan d'assesorament del Ministeri de Salut i Benestar, la xifra del 20% és el resultat d'un estudi previ que demostra que l'esperança de vida de les persones que es jubilen als 65 anys és de 20 anys. Tenint en compte una vida laboral de 40 anys, la pensió de jubilació s'equipararia a 10 anys de salari. A més, el percentatge del 20% de cotització implicaria poder incrementar en 5.000 milions d'euros les reserves de l'Estat per a aquesta finalitat. Per a Aleix l'actual sistema de contribució a les pensions de jubilació (un 8%) ha quedat obsolet ja que en el seu moment va ser calculat per a una esperança de vida de set anys a partir del moment en què la persona cessava l'activitat laboral.

Per tant, al seu entendre, la reforma de les pensions era «inevitable» per «tenir les reserves suficients, les cotitzacions adequades i una Seguretat Social autònoma i independent». Al mateix temps aposta perquè el sector públic «garanteixi el 50% de la taxa de substitució». Un sistema contributiu a la Seguretat Social «més racional» i que a la vegada no gravi més a empresaris i treballadors. Aleix va defensar els canvis introduïts en les pensions d'invalidesa ja que, en molts casos, representen «més del 50% de la mitjana d'una pensió de vellesa». En aquest sentit, creu que la seva quantia ha d'estar vinculada amb els punts adquirits fins el moment en que s'atorga la invalidesa.

NOU MARC LEGISLATIU / El projecte de reforma de la CASS anirà també acompanyat d'un altre marc legislatiu amb les futures lleis de plans de pensions i d'assegurances privades. El CASB està treballant per elaborar els informes corresponents que més tard traslladaran al ministeri de Cristina Rodríguez. El president de l'organisme, partidari del complement de les pensions privades, va assenyalar que la legislació actual, que data de 1989, ha quedat desfasada, i ara cal una regulació, semblant a la d'altres països europeus i adequada a la realitat andorrana, que «defensi de manera clara l'assegurat, garantint la solvència de les companyies contractades i acompanyada d'un major control de l'Estat». Una legislació que, segons Aleix, hauria de «pilotar el Ministeri de finances sota la supervisió de l'Institut de Finances d'Andorra». 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT