PUBLICITAT

Els consellers de DA defensen que la reforma és «valenta»

  • Montané destaca que «es segueix mantenint la baixa laboral fins als tres anys»
L. F. M.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Els consellers Celine Mandicó i Xavier Montané, ahir. Foto: ANA / M. C.

«Potser no és la reforma definitiva, però si que posa les bases per a un canvi estructural de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social» i per tant,el projecte de Govern «és valent». Així va valorar el grup parlamentari demòcrata la modificació de la llei de la CASS, tal i com va explicar la consellera de DA, Celine Mandicó. La consellera va afegir que l'objectiu és aconseguir un «major equilibri» entre prestacions i contribucions per fer un sistema més sostenible, però que el context actual no permet demanar esforços suplementaris als ciutadans i, precisament per això, «el Govern ha fet una actuació responsable». A més, el grup considera que la reforma «demostra l'aposta de l'Executiu per la Seguretat Social pública».

CRITIQUES A L'OPOSICIÓ/ Pel que fa a les declaracions que va fer la consellera Sílvia Bonet del grup mixt sobre la necessitat d'apujar les cotitzacions ja en aquesta reforma, Montané va afirmar que «de fet la Llei actual ja permet fer-ho i no calia modificar-la per això», i que qualsevol conseller «ho hagués pogut proposar».

De fet, encara ho poden proposar «a través de les esmenes a la reforma actual». Seguint en la línia de les declaracions de Mandicó, Monatané també va considerar «inassumible augmentar les cotitzacions repercutint-les en l'usuari» i per això va celebrar que amb la proposta actual es demani un esforç no a l'economia dels ciutadans «sinó als pressupostos de l'Estat que es reforcen amb nous impostos per gravar les rendes més altes».

Montané també va titllar ahir de «reaccions desproporcionades» les crítiques de l'oposició a la reforma, les quals va tractar «d'inhumana» per abaixar el pagament de les baixes laborals. Montané va dir que aquestes declaracions estan «totalment fora de lloc», ja que en la reforma de la Llei s'ha mantingut «la particularitat del nostre sistema», que «permet les baixes laborals fins a tres anys». Un punt que, segons el conseller, diferencia Andorra d'altres països com Espanya i França o fins i tot, Suïssa i Liechtenstein, on «com a màxim arriben a l'any i mig o als dos anys». Montané va afegir que s'entén que les baixes de llarg termini «han de convergir en pensions per incapacitat si la patologia del malalt fa que no pugui treballar».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT