PUBLICITAT

Menys fumadors, però més bevedors que superen el llindar de risc

  • Un de cada deu homes és obès, i un 14% de dones té baix pes
C. G. / G. G.
ANDORRA LA VELLA

Periodic

A Andorra hi ha cada vegada menys persones que fumen de manera habitual, i com a conseqüència, més persones que es declaren «ex fumadores». Les dades més recents, fetes públiques ahir en el context de l'Enquesta Nacional de Salut 2011 –la qual es ve realitzant des del 1991–, mostren que en l'actualitat el 35% dels homes es declaren fumadors, per un 25,5% en el cas de les dones. Vint anys enrere, i en el cas de la població masculina, el percentatge superava la meitat de la població –incloent també els fumadors ocasionals. Fa deu anys, data de la darrera enquesta d'aquestes característiques, el col·lectiu de fumadors arribava al 42%.

Són dades positives i que auguren que es mantindrà la tendència els propers anys, tenint en compte l'entrada en vigor de la llei antitabac, l'augment considerable del preu dels paquets viscut els darrers anys i també la pròpia voluntat dels ciutadans. I és que gairebé al 62% dels homes fumadors els agradaria deixar de fumar, una xifra similar en el cas de les dones.

A l'altra cara de la moneda s'hi troba el consum d'alcohol. Tot i que lleugerament, ha augmentat des del 2002 el nombre d'homes i dones que superen el llindar de risc –i que per tant podrien acabar en problemes d'alcoholisme–, fixat en 40 grams al dia pels homes, i de 20 grams al dia per les dones. Actualment l'11,6% dels homes superen aquest llindar, una xifra que és del 4% en el cas de les dones. En conseqüència, també disminueix el nombre d'abstemis.

Davant aquestes dades, la cap d'Àrea de prevenció, promoció i vigilància de la salut, Rosa Vidal, va reconèixer que és un factor que els preocupa i que caldrà «insistir en el control de les drogodependències».

S'ha de tenir en compte que aquesta enquesta s'elabora partint de les respostes dels usuaris –un total de 920 persones de totes les parròquies–, i que per tant es basa en percepcions personals.

Més homes obesos, més dones primes / Dins de l'enquesta, també es reserva un apartat a analitzar els problemes de pes de la ciutadania. En el cas dels homes, la problemàtica és sobretot de sobrepes, ja que un de cada deu homes és obès. No hi ha diferències d'edat entre aquest sexe, però sí en el cas del femení: hi ha més dones obeses com més augmenta l'edat.

Seguint amb la població femenina, fins a un 14% d'aquesta té un pes per sota del normal. Una xifra que s'eleva sobretot entre les dones joves, accentuant la problemàtica en el cas de la població adolescent. També en aquest sentit Vidal va recalcar la necessita de millorar els programes de salut mental i potenciar programes de prevenció d'anorèxia a les escoles.

Sigui per problemes de pes, per consum d'alcohol o per alguna patologia específica, les dones manifesten tenir més mala salut que els homes. De fet, la majoria dels trastorns –dolor cervical, mal d'esquena, mala circulació– són més prevalents entre les dones.

Aquesta percepció possiblement pugui lligar amb el fet que més homes que dones realitzin activitats físiques moderades, el 36,3% pel 30,9% respectivament.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT