PUBLICITAT

Gairebé la meitat de la població contracta assegurances privades

  • Les dones són més crítiques i el 41% creu que cal millorar el sistema
C. G. / G. G.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Casals i Vidal durant la presentació de l'enquesta, ahir a Govern. Foto: ANA / J. D.

La meitat dels entrevistats dins l'Enquesta Nacional de Salut asseguren que els serveis sanitaris d'Andorra funcionen bastant bé. Coincidència o no, és pràcticament el mateix el percentatge de persones que opten per contractar una assegurança complementària a la CASS. En general, es tracta de població jove, ja que com més augmenta l'edat més disminueix la cobertura combinada, segons va informar ahir el director de Salut i Benestar, Josep Maria Casals.

Les dones són més crítiques amb l'assistència sanitària del país, ja que gairebé el 41% assegura que calen canvis fonamentals per a millorar-lo. Segons Casals, un d'aquests canvis passa per controlar millor els usuaris que visiten a l'especialista sense passar abans pel seu metge de capçalera. Concretament, el 47% dels homes i el 52% de les dones visita l'especialista per decisió pròpia, un fet provoca que el metge de família «no estigui informat de l'esdevenir d'aquestes visites» i per tant no consti a l'historial del pacient, va alertar Casals.

El director de Salut i Benestar va reconèixer que el gran repte és l'atenció primària i que s'ha de treballar des del ministeri per donar-li un caràcter de «més proximitat» amb l'usuari.

També preocupen aspectes relacionats amb les pràctiques preventives de la població. El 4,5% de les dones assegura no haver anat mai al ginecòleg –i d'aquestes el 17,7% té menys de 30 anys–, i fins un 60% dels homes no es controla peròdicament la tensió arterial. Això sí, en el cas dels homes més grans de 65 anys la xifra cau fins al 27%.

Hi ha una mica més de control pel que fa als nivells de colesterol, ja que gairebé la meitat de la població –el 82% entre els més grans de 65– se'l mesura habitualment.

En conclusió, Casals va voler destacar que Andorra és «un dels països amb més cobertura sanitària», tot i que una altra cosa és determinar si aquesta «és universal», va reconèixer el director de Salut.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT