PUBLICITAT

Òscar Casal arriba a la cita de l'any amb una infecció respiratòria

  • El referent de combinat nacional va arribar ahir a Canazei i avui és dubte per a la cursa vertical
I. MOURE
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Joan Valls, en el primer tram de l'ascensió amb esglaons de fusta, l'estiu passat en la cursa individual de Canazei Foto: EL PERIÒDIC

Avui comencen els Campionats d'Europa, la competició de curses de muntanya més important de la temporada 2013 per a l'equip de la Federació Andorrana de Muntanyisme (FAM) juntament amb la Fontblanca-Arcalís, i el millor exponent, Òscar Casal, arriba a la cita mermat per una infecció respiratòria.

De fet el germà gran dels Casal va arribar ahir a Canazei (Itàlia), on els altres tres integrants de la FAM són des de dimecres, i la seva participació avui en la cursa vertical està supeditada al seu estat de salut. El que està clar és que no forçarà, perquè la prioritat és la cursa individual de diumenge i els problemes respiratoris no el permetran rendir al 100% tot i que està en un moment de pic màxim de condició física per enfrontar-se a la duresa de l'Europeu i també de la pròxima cita de Copa del Món, la Pikes Peak de Colorado (Estats Units), una de les més exigents del calendari.

Els altres tres integrants de la FAM són el seu germà Marc Casal, Xavier Teixidó i Joan Valls, que afronten el campionat del Vell Continent, segons va assegurar el seleccionador Carles Font, «amb molt bona predisposició», vist que Canazei, situat en la serralada Dolomites dels Alps italians, és cada any seu fixa en el calendari de l'skyrunning i tret de Marc –baixa l'any passat per lesió– tots coneixen els recorreguts.

TEMPS INESTABLE / La climatologia tan variable que estem vivint en els darrers dies al Principat, amb sol als matins i fortes tempestes cada tarda i/o nit, és idèntica a la de Canazei. Per als pròxims dies s'anuncia un temps inestable en la serralada de Dolomites; en principi es descarta que nevi com ja va succeir l'estiu passat però hi haurà boira i sobretot, molta humitat amb el conseqüent perill de relliscades i, en cas de ploure, les condicions de duresa s'aguditzarien encara més amb la formació de fang.

FINAL DE LA VERTICAL A QUATRE POTES / La cursa vertical d'avui serà curta i explosiva com totes les del calendari, ja que consisteix en superar un desnivell positiu de prop de 1.000 metres –en aquest cas 934– per la zona de Ciasates. La sortida està ubicada, a 1.453 metres sobre el nivell del mar i fins a la meta hi ha una distància de 2,1 quilòmetres travessant tarteres, glaceres i una duríssima pujada final en la qual els competidors avancen a quatre potes per un mur en ziga-zaga.

Les sortides són individuals, cada quatre minuts, a partir de les 10.30 hores, aplicant l'ordre de pitjor a millor classificació del rànquing ISF de la temporada passada.

Diumenge, la cursa individual comptarà amb 22 quilòmetres de distància–12 de pujada i 10 de descens– i 1.750 metres de desnivell positiu. La sortida estarà ubicada al poble de Canazei, travessa una secció amb esglaons de fusta, i comença una ascensió que a mig camí, des de la Forcella Pordoi, ja té neu fins coronar el Piz Boé –3.152 metres– on es troba el refugi de Capana Pizz Fassa i retorna al punt de partida en una baixada molt ràpida i també blanca en la part alta. Degut a la presència de neu aquest any, l'organització ha traçat passadissos per donar accés sense perill per als corredors en el tram més alt. La cursa començarà a les 8.30 amb sortida en massa.

Per al seleccionador, l'objectiu que s'ha marcat és, com sempre, a nivell col·lectiu: «Hem d'aconseguir tenir un dels corredors entre els vint primers en les dues proves», va assegurar. Però sobretot s'ha de puntuar, per poc que sigui, i això passa per acabar en el top-40. El resultat de les classificacions definitives se sabran després de la tercera prova, la ultra que es disputarà el dissabte de la pròxima setmana en la qual no hi haurà cap corredor andorrà.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT