PUBLICITAT

La banca vol que el Govern també es 'mulli' per salvar Pal-Arinsal

  • Les entitats i l'Executiu comprarien, a parts iguals, accions preferents per reduir el deute
  • Les condicions passen per una gestió que permeti a Emap generar superàvit
JOAN RAMON BAIGES
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Un telecadira de l'estació de Pal Foto: EL PERIÒDIC

Els bancs hauran de sortir al rescat de l'estació de Pal-Arinsal o, el que és el mateix, evitar el desastre financer del Comú de la Massana que, amb la situació actual, acabarà incomplint la llei de finances comunals pel seu elevat endeutament, tot sigui dit alimentat per les estacions d'esquí.

Aquest és el punt de sortida de les negociacions que ja han encarrilat els bancs, el comú i el Govern, però que encara es troba molt verd i requereix d'una sèrie de condicions sense les quals tot acabarà en paper mullat.

D'aquestes converses inicials han sorgit propostes que es materialitzaran si finalment s'arriba a un compromís ferm. Els bancs ja han deixat clar que no estan disposats a reconvertir part del deute en accions, i es treballa sobre la base de fer una emissió de deute subordinat de 18 milions d'euros; els bancs adquirien aquestes accions preferents per un voltant de nou milions d'euros. Aquest capital permetria a Emap –la gestoria de l'estació de Pal-Arinsal– reduir el dèficit, que alhora s'està important al comú i per tant aquest es veuria beneficiat i podria esquivar l'amenaça que plana sobre les seves finances. Aquí és on apareix l'altre protagonista, sense el qual el final d'aquesta pel·lícula no serà feliç.

Recompra / Les entitats financeres, que no es mostren molt optimistes sobre el desenllaç, exigeixen al Govern que s'involucri de la mateixa manera i que es converteixi en propietari de la meitat –nou milions d'euros– d'aquesta emissió d'accions preferents. Però la condició sine qua non passa per una gestió acurada i que Emap aconsegueix tenir superàvit, amb la qual cosa el comú –que en tot moment continuarà sent el propietari de les estacions– podrà recomprar les accions preferents en un període d'uns nou anys. Amb aquest supòsit optimista els bancs també sortiren beneficiats, ja que els guanys d'Emap servirien per pagar dividends als titulars de les accions preferents. Com es pot veure, hi ha moltes fitxes per encaixar per tapar un forat que està ofegant les arques comunals. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT