PUBLICITAT

Sense beneficis no hi ha tracte

  • Els bancs reclamen al comú que deixi d'aplicar el cànon anual perquè entenen que agreuja la situació en què es troba la societat H Una de les opcions és un soci extern que agafi la gestió
J. R. B.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Un surfista al pla de la Caubella a l'estació d'esquí de Pal, aquest hivern passat. Foto: TONY LARA

Abans de donar cap pas les entitats financeres volen tenir l'autèntica certesa d'un pla de viabilitat que asseguri que Emap donarà beneficis i que deixarà de collar el comú, de manera que la corporació local estigui en condicions de recuperar les accions preferents. Amb un escenari amb pèrdues aquesta estratègia se'n va en orris i les reunions que s'han mantingut fins a la data no hauran servit de res.

Amb la primera opció les entitats bancàries també s'asseguren que les accions preferents –que en cap cas és el mateix que comprar accions– donin un rendiment cada any en forma de pagament de dividends.

No es descarta tampoc que a la llarga aquestes preferents es puguin convertir en accions d'una societat més sanejada i amb una perspectiva econòmica molt diferent de l'actual. Des de la banca es considera que l'Executiu té dues opcions: injectar diners i convertir-se en accionista juntament amb el comú, o bé subscriure amb els bancs l'emissió d'accions preferents. L'Executiu encara no s'ha pronunciat i s'està rumiant la segona de les propostes.

Una altra de les exigències dels bancs és que el comú deixi de cobrar el cànon anual a Emap, doncs adverteixen que la corporació no pot agreujar la situació d'una societat pròpia que té pèrdues cada any i que inicia un pla de viabilitat per capgirar la tendència.

La clau es troba en la gestió, en què algú agafi el comandament. Les mirades dels bancs apunten cap el Comú de la Massana, que haurà de tenir la capacitat de trobar la fórmula de gestió, encara que sigui cercant un soci extern que, per exemple, a canvi de rebre una compensació econòmica i sense comprar accions es comprometi a gestionar les estacions d'esquí amb prou professionalitat com per aconseguir beneficis.

Si s'arribés a tancar l'acord permetria a la corporació local disminuir el seu endeutament que situa el govern en una disjuntiva. Aquest exercici finalitza el període transitori de la llei de finances comunals, per la qual els comuns han de tenir a l'acabar l'any un endeutament de com a màxim dues vegades els seus ingressos. La Massana està molt lluny, amb un deute de 43,1 milions d'euros a l'acabar el 2012, a prop de la fallida. L'Executiu es veu amb l'obligació de complir amb el que marca la llei i ha hagut de rectificar una primera idea d'aplicar una moratòria al comú. Pal-Arinsal arrossega al comú a un forat. La solució per a les estacions seria la solució per al comú. El temps ho dirà.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT