PUBLICITAT

El Govern cancel·larà les empreses que no presentin els comptes

  • Els canvis a la llei de societats permetran obrir en 5 dies i liquidar-les a demanda d'una persona interessada
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Alcobé i Soriano presenten l'avantprojecte de llei de societats, ahir a l'edifici del Govern Foto: ÀLEX LARA

l'Executiu va aprovar ahir en Consell de Ministres l'avantprojecte de llei de societats anònimes, amb l'objectiu d'agilitzar els tràmits tant per a poder obrir noves empreses com per a clausurar-les. Les dues accions seran ara més fàcils i més ràpides, gràcies a unes modificacions que afavoreixen les gestions que duen a terme els propis empresaris. A més, també dóna potestat al Govern per a fer accions per combatre l'actual nombre elevat de societats inactives o en situació irregular. Ho farà a través de l'obligada presentació del dipòsit de comptes que han de fer totes elles. En cas que no la realitzin durant tres exercicis consecutius, el Govern podrà cancel·lar-les del Registre de Societats, de manera que passaran a estar inactives.

Per evitar sancions o el tancament definitiu, tal i com va explicar ahir la coordinadora d'Economia, Neus Soriano, caldrà dipositar els comptes al Registre de Societats en un termini de sis mesos. En cas de no fer-ho es considerarà que es tracta d'una «societat irregular» i els seus socis hauran de respondre amb el seu patrimoni present i futur «fins a la regularització de la situació».

Aquesta mesura, però, no és retroactiva. És a dir, s'haurà d'estar al dia amb els exercicis de comptes a partir de l'entrada en vigor de la llei.

Soriano també va informar dels canvis a la normativa en relació a les obertures de societats, les quals es podran fer en un termini d'entre cinc dies i quatre setmanes. És un període considerablement més curt que l'actual, que es regeix entre les 9 i les 18 setmanes. La modificació més substancial és que ja no caldrà disposar del requisit d'autorització prèvia per part del Govern, sinó que un cop feta la reserva de denominació social es podrà anar directament al notari perquè aquest en faci la formalització. I també serà el notari qui haurà de fer la inscripció oficial al Registre de Societats. Tindrà un període màxim de 15 dies per a completar aquesta operació.

Això sí, el Govern sempre podrà denegar a posteriori la inscripció al Registre, sempre i quan al·legui que es tracta d'un objecte il·lícit, contrari a la moral o als interessos públics d'Andorra, o que parteix d'un capital social inferior al mínim previst per la llei.

L'INTERESSAT DEMANA LA DISSOLUCIÓ / La modificació legal també facilita la liquidació de les societats. Per una banda, s'amplien les causes per a sol·licitar-la. S'afegeix com a motiu la paralització dels òrgans socials, que en fa impossible el funcionament de la societat.

Per altra, s'amplien els subjectes que poden demanar la seva dissolució. Es faculta qualsevol part interessada a instar a aquesta dissolució judicial, en situacions en què els administradors o la junta general tinguin una posició passiva al respecte. Pallarès va posar l'exemple d'una empresa que té dos administradors estrangers i un andorrà. Aquest tercer podrà demanar la liquidació.

Aquest exemple no és un cas aïllat i és un dels motius pels quals l'actual Registre de Societats està caduc i sobredimensionat. El ministre d'Economia i Territori, Jordi Alcobé, va assegurar que amb aquesta acció s'aconseguirà «depurar el registre».

El ministre també va assegurar que la modificació legal és «la pota que faltava» a un model econòmic que vol agilitzar i simplificar tots els tràmits, juntament amb l'obertura econòmica i el procediment simplificat d'obertura de comerços. La modificació a la llei aprovada ahir pel Govern serà entrada a tràmit parlamentari amb la voluntat que pugui ser votada a la tardor.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT