PUBLICITAT

Els socis d'Ski Andorra reciclen l'associació en veritable patronal

  • La incògnita Viladomat continua i es manté la reivindicació d'un IGI reduït per als dominis esquiables
GLÒRIA GURDÓ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
L'estand d'Ski Andorra a la Fira de la capital a l'octubre, quan arrenca la comercialització del forfet conjunt Foto: TONY LARA

L'Assemblea general d'Ski Andora va arribar, la setmana passada, a un acord de col·laboració amb el Govern per renovar el conveni d'Esquí Escolar i alhora convertir l'associació en la patronal del sector. Si fins ara la tasca principal d'Ski Andorra era la promoció internacional de l'esquí, sobretot a través de la participació en fires i accions més enllà de les fronteres del Principat, l'any que ve, aquesta promoció anirà a càrrec d'Andorra Turisme. I és que Ski Andorra està a punt de signar un acord de col·laboració amb l'agència estatal que assumirà, d'ara endavant, les dues terceres parts de la despesa, mentre que l'associació de camps de neu i dominis esquiables només hi aportarà una tercera part. Després de la firma de l'acord, Andorra Turisme n'explicarà amb detall el contingut. No obstant això, la directora d'Ski Andorra, Marta Rotés, va assegurar ahir que «continuarem participant a les fires com fins ara però ho farem de manera conjunta». I va afegir que «això no vol dir que perdem pes en la promoció de l'esquí, sinó que ens permetrà promocionar més les marques del nostre sector».

Promoció i patronal / Ski Andorra, destinarà el gruix del pressupost, alimentat per la partida que destina cada any el Govern a l'esquí escolar, a accions més pròpies d'una patronal. Rotés va reiterar que «continuarem fent formació, sobretot els cursos d'explotació en col·laboració amb el Servei d'Ocupació per donar feina als aturats». En quant a la promoció que farà Ski Andorra, també anirà més enfocada als camps de neu i als dominis esquiables deixant de banda la promoció global, que farà Turisme. «Els socis han decidit que Ski Andorra es dediqui més a les tasques pròpies d'una patronal del sector i que Turisme assumeixi una mica més la promoció de l'esquí, perquè al cap i a la fi, la neu és un actiu que reverteix en l'economia de tot el país» va argumentar Rotés. La directora d'Ski Andorra va avançar que la reconversió de l'associació en patronal «no té perquè afectar l'esquí escolar que es continuarà mantenint a totes les estacions».

El silenci de viladomat/ Els socis d'Ski Andorra també estan a l'espera d'una resposta pel que fa a la petició de que el Govern reconsideri l'IGI aplicable a les estacions d'esquí, liderada pel soci majoritari de Saetde i president de Grandvalira, Joan Viladomat. Rotés va explicar que «encara estem esperant una resposta del Govern sobre el tema». I va argumentar que «la petició és del tot lògica, perquè en molts països del nostre entorn que són competència directa, tenen aquests avantatges». L'entrada en vigor de l'IGI la temporada passada i sobretot, l'aplicació del tipus general del 4,5% a les estacions d'esquí, va encendre els ànims entre els actors del sector, que van lamentar haver d'assumir l'impost sense poder-lo revertir en el consumidor final, ja que una part important de dies d'esquí s'havia negociat molts mesos abans amb els touroperadors. El primer en posar el crit al cel va ser Viladomat que va defensar el seu posicionament per la crisi i va acabar abandonant Ski Andorra per la necessitat de destinar els diners que Grandvalira rep del Govern a objectius tangibles. No obstant això, Viladomat va afirmar que «els escolars, nens i nenes d'Andorra, podran esquiar com ho han fet fins ara a Grandvalira». Els socis d'Ski Andorra estan avui a l'espera que Viladomat consideri la seva decisió i torni a integrar la que serà la patronal del sector.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT