PUBLICITAT

El Govern es mostra optimista per les 171 sol·licituds d'obertura de negoci

  • Les demandes de canvi de titularitat augmenten un 160%
L. F. M.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Infogràfia: JOSEP CAPELL

El ministre d'Economia, Jordi Alcobé, és va mostrar ahir orgullós dels resultats que estan donant «les accions del Govern per a la recuperació econòmica del país». Segons el ministre, el balanç positiu de l'obertura de comerços, juntament amb les últimes dades del Servei d'Ocupació que indiquen la baixada del nombre de persones a l'atur –les del mes de juny – i «l'augment» del nombre de visitants registrats per Andorra Telecom, «sembla indicar un canvi de tendència de l'economia andorrana», que segons el ministre «hauria tocat fons a finals del 2012».

Pel que fa al balanç d'obertura de comerços, la coordinadora del departament d'Economia, Neus Soriano, va explicar ahir en roda de premsa que el primer semestre del 2013 s'han sol·licitat 253 obertures, en front de 224 baixes, i que per tant el resultat és un balanç positiu, amb 171 sol·licituds d'alta el primer semestre d'aquest any; «resultat que indica un canvi de dinàmica respecte els anys anteriors». El cap d'unitat de Comerç i Consum, Xavier Granyó, va afegir que aquest «seria el primer any en creixement des del 2005», i que fins hi tot l'obertura de negocis podria ser superior al d'aquell any.

EL PROCEDIMENT SIMPLIFICAT / Cal destacar que per primera vegada es parla de sol·licituds, i no de registres; el departament d'Economia ha decidit dur a terme aquest canvi en la metodologia per a comptabilitzar les obertures i les baixes perquè el procediment simplificat –que va entrar en vigor el setembre del 2012– permet «iniciar l'activitat immediatament» des de que es fa la sol·licitud, segons va explicar Soriano, així doncs permet l'obertura des del primer moment (és desprès que l'administració denega o dóna l'autorització definitiva).

Aquest nou procediment, doncs, fa que les dades no siguin comparables amb les dels anys anteriors (veure gràfic). Ara bé, per poder fer una mínima comparativa amb l'any passat i veure l'evolució, el departament va proporcionar les dades de sol·licituds d'obertura del primer semestre del 2012 , i amb aquestes Soriano va afirmar que les sol·licituds d'obertura haurien augmentat un 56% el 2013 respecte mateix període de l'any passat Alcobé va afegir que «si que es pot parlar d'una tendència a l'alça» i també que l'augment demostra que «el procediment simplificat facilita l'obertura de nous comerços».

Concretament, el procediment simplificat l'han emprat un 61%, la majoria despatxos o negocis destinats al servei (40%) , seguits del comerç (33%) i l'hoteleria (22%). Si s'observen les dades per parròquies, en totes, menys a Sant Julià, s'utilitza més el procediment simplificat. Precisament a la parròquia laurediana s'utilitzaria més l'ordinari «per les superfícies més grans i els àmbits de negoci», va explicar Alcobé.

Pel que fa a les sol·licituds d'obertura, Andorra la Vella continua liderant el llistat de parròquies amb un 31%, lluny de la qual es troben, en segona posició, Encamp i Escaldes-Engordany amb un 18% cadascuna; seguint aquestes trobem la Massana (13%), Sant Julià de Lòria (8%), Canillo(7%) i Ordino (5%),

Per altra banda, també han augmentat les reserves de noms comercials, que han arribat a les 806, i que «mostren que es poden produir més noves obertures», segons va apuntar el cap d'unitat de Comerç i Consum. Segons Alcobé, una dada que també els permet ser «optimistes» ja que han augmentat un 34% respecte del primer semestre del 2012.

ELS RESIDENTS, PROPIETARIS / Una altra de les dades que el ministre va voler destacar va ser la de les sol·licituds de canvi de titularitat del negoci, que el primer semestre del 2013 ha estat molt superior a la del mateix període de l'any passat, concretament un 160% més – de 50 durant el primer semestre del 2012 a 123 en el mateix període d'aquest any–. Alcobé va dir que «creiem que aquest augment pot ser degut a la llei d'inversió estrangera», que hauria permès que molts residents tinguessin el negoci propi sense la necessitat del prestanoms.

Una altra dada que també van aportar durant el balanç d'obertures comercials és el nombre de cancel·lacions de negocis sense activitat. Des de l'aplicació del decret sobre la cancel·lació de negocis que no tenen activitat en el Registre de Comerç i Indústria – i que permet desvindular el negoci del local – s'han registrat 50 cessaments, de manera que s'han alliberat 50 locals que es poden tornar a llogar, va exposar Granyó, que va afegir que actualment n'hi ha una quinzena que tenen els tràmits en procés, i «la previsió és que els que no han tornat a ser llogats ho siguin en breu». 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT