PUBLICITAT

Passar diners a canvi de 100 euros

  • Creix els darrers mesos el blanqueig cap al país veí i es perfeccionen les maneres d'aconseguir-ho
EL PERIÒDIC
LA FARGA DE MOLES

Periodic
Un agent, amb un gos ensinistrat, realitza un control a un vehicle. Foto: TONY LARA

Si tradicionalment la problemàtica de blanqueig de capitals es donava en ciutadans que portaven diners provinents de països veïns –com Espanya–, cap al Principat, l'arribada de la crisi ha accentuat el seu camí de tornada. Així ho alerta la Guàrdia Civil, que constata que des de finals de l'any passat, i especialment durant aquests mesos estivals, està augmentant aquest fenomen. Com a conseqüència, s'ha decidit avivar els controls policials a la Duana de la Farga de Moles.

Generalment el perfil de persones que vol passar diners no declarats d'Andorra cap a Espanya és el d'un empresari que en el seu moment van guanyar grans quantitats de diners i van treure'ls del país de manera il·legal. Ara els torna a necessitar a causa de la crisi i les dificultats de disposar d'aquests diners. A més, a aquest infortuni se li afegeix l'enduriment de la lluita contra els paradisos fiscals que s'està duent a terme des de la Unió Europea. Tenen por de perdre'ls.

Amb tot,els diners retornen i també es perfeccionen els mètodes per aconseguir que arribin al seu destí sans i estalvis. Segons informa El Confidencial Digital, i tenint en compte que cada persona pot portar fins a 10.000 euros en efectiu quan creua la Duana, els defraudadors recorren a familiars i amics per als viatges de tornada. S'ha donat casos de «furgonetes amb nou passatgers i 90.000 euros en efectiu a qui se'ls hi ha de permetre el pas perquè la llei els permet fer aquest moviment», explica un agent de la Guàrdia Civil.

A més a més, quan els evasors necessiten introduir de forma urgent una quantitat més gran de diners, utilitzen a veïns de la zona, als qui paguen 100 euros perquè creuin la frontera amb els paquets, o actuïn de llançadora i avisin dels controls al pas fronterer.

Es tracta d'una operativa on cada vegada s'amaga millor els diners i es complica la logística. En dobles fons, però també a les maletes dels autobusos de línia. Un dels casos més destacats va produir-se el passat mes d'abril: els agents van trobar durant una inspecció rutinària 700.000 euros a una parella de jubilats que es dirigia a Barcelona.

Cotxes de lloguer o antics

Evidentment no es poden fer controls a tots els vehicles que passen per la Farga de Moles, però l'experiència és un grau i ajuda a localitzar possibles sospitosos. Els agents expliquen que hi ha unes pautes comunes a l'hora de decidir aturar un vehicle: «Cotxes de lloguer o massa antics, i l'aparença de qui ho condueix». Si la persona que va al volant vesteix amb roba cara, que no es correspon amb el vehicle de gamma que condueix, són carn de registre per part dels agents.

A més, a la Duana també hi ha gossos ensinistrats, capaços d'olorar un feix de bitllets a l'interior del vehicle, estigui on estigui amagat. I és que si uns milloren tècniques, és indispensable que els altres tampoc es quedin enrere.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT