PUBLICITAT

Les valls de Boí i d'Aran promocionen el seu romànic

  • Serveis de visites guiades a les esglésies amb una oferta de 2x1
EL PERIÒDIC
VIELLA

Periodic
Església de Sant Climent de Taüll a la Vall de Boí Foto: ACN

El Museu de la Vall d'Aran i el Centre del Romànic de la Vall de Boí uneixen esforços per donar a conèixer els conjunts romànics de les dues valls i promocionen els seus serveis de visites guiades a les esglésies amb l'oferta de 2x1. Des d'ahir i fins l'1 de setembre la gent que visiti les esglésies de la Vall de Boí o de la Vall d'Aran amb visita guiada tindran l'oportunitat de gaudir d'una visita guiada al romànic de la vall veïna a meitat de preu. Per fer efectiva la promoció només caldrà que conservin el tiquet de visita que hauran de presentar a les esglésies de la vall veïna. Amb aquesta acció es vol facilitar el coneixement dels conjunts patrimonials conservats en aquestes valls, informa l'ACN.

CONJUNT ROMÀNIC/ Les esglésies de la Vall de Boí van ser declarades Patrimoni Mundial per la Unesco l'any 2000. Construïdes entre els segles XI i XII seguint els models provinents del nord d'Itàlia, les esglésies romàniques de la Vall de Boí formen un conjunt amb característiques arquitectòniques comunes: són edificacions d'una o tres naus construïdes amb petits carreus de granit i cobertes amb embigats de fusta o voltes de canó. L'ornamentació escultòrica d'influència llombarda, amb frisos de dent de serra, arquets cecs i lesenes la trobem en els absis i els esvelts campanars de torre, la imatge emblemàtica de l'arquitectura romànica de la vall.

En els seus interiors es van conservar gran part dels millors exemples de conjunts de pintura mural romànica (entre els quals destaquen les pintures del mestre de Taüll), talles (com el davallament de Santa Eulàlia d'Erill la Vall) i frontals d'altar de l'època. A principis del segle XX la major part d'aquests béns mobles van ser traslladats a Barcelona, l'actual Museu Nacional d'Art de Catalunya, per evitar la seva venda a col·leccionistes privats. Actualment a les esglésies de la vall podem veure les seves reproduccions.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT