PUBLICITAT

França «obre la porta» a l'intercanvi de docents

  • Les obres de millora del Lycée «van justes de calendari»
L.F.M
PARIS

Periodic
Roser Suñé i Vincent Peillon ahir signant la renovació del Conveni d'Educació Foto: GOVERN D?ANDORRA

La Ministra d'Educació i Joventut, Roser Suñé, i el Ministre de l'Educació Nacional francès, Vincent Peillon, van signar ahir a París la renovació del Conveni francoandorrà entre el Principat d'Andorra i la República francesa en l'àmbit de l'ensenyament. Segons va informar la ministra Suñé, aquest Conveni, que té una durada de 10 anys i «reafirma la presència del sistema educatiu francès al país», conserva els principis bàsics de l'anterior Conveni.

Ara bé, també incorpora algunes novetats respecte l'anterior, entre les quals Suñé va destacar que el nou text «obre la porta» a possibles intercanvis entre professors del sistema educatiu andorrà i el sistema educatiu francès. Aquesta ha estat inclosa complint la voluntat francesa d'«potenciar la presència de la seva llengua al Principat». Suñé va voler subratllar que això no significa que «el mes de setembre comencin els intercanvis», ja que el Conveni el que estableix és un «marc d'acord», però després s'ha de reunit la comissió mixta francoandorrana i concretar.

Com a novetat el text també incorpora nous apartats relacionats amb l'ensenyament superior i el manteniment i la potenciació de la francofonia a Andorra i actualitza alguns articles que s'han adaptat a canvis legislatius o a les necessitats actuals.

La ministra es va mostrar «molt satisfeta» per aquest acord, que «culmina gairebé dos anys de negociació». Tal i com va explicar la trobada es va desenvolupar en un clima de gran cordialitat i col·laboració mútua, i també es va mostrat gratament sorpresa pel coneixement del ministeri educatiu francès de la situació del seu sistema dins el Principat.

Pel que fa a les obres de millora que s'estan duent a terme al Lycée, i per les quals França va anunciar una inversió de 2'5 milions d'euros, la ministra va informar que «han començat a treballar-hi» però que li havien comunicat que «van justos de calendari», per tant, pot ser que no estiguin finalitzades aquest any, tal i com s'havia previst inicialment.

CONVENI INDEFINIT AMB ESPANYA/Pel que fa el Conveni d'Educació amb Espanya, la ministra va informar que, a diferència del de França, és indefinit i «no té data límit per la renovació». Per tant, «si cap de les dues parts no vol modificar-lo no hi estan obligades». Tanmateix, la ministra va anunciar que actualment estan treballant en alguns canvis i que s'haurà d'analitzar si «tècnicament caldrà fer modificacions al conveni».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT