PUBLICITAT

La llei de l'IRPF dóna l'alternativa d'obrir una sicav a Andorra

  • Les que siguin únicament de diners andorrans no pagaran res i les estrangeres només un 1%
  • DA justifica aquesta possibilitat per defensar la plaça financera i evitar la fugida de fortunes
JOAN RAMON BAIGES
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El ministre portaveu, Jordi Cinca, en la roda de premsa. Foto: ÀLEX LARA

La llei de l'IRPF que va ser presentada pel ministre portaveu la setmana passada conté un apartat que ha passat desapercebut però que té una important figura que podrà crear-se quan sigui aprovada, com és la societat d'inversió de capital variable (Sicav), que és una figura d'inversió col·lectiva. És bastant comú a l'Europa Occidental, especialment a Luxemburg, Suïssa, Itàlia, Espanya i França. Seria l'oposat a una societat d'inversió de capital fix (Sicaf). Igual que en el cas d'altres institucions d'inversió col·lectiva l'inversor, en principi, té dret en tot moment a sol·licitar la redempció de les seves unitats i al pagament de l'import a reemborsar en efectiu.

La filosofia del Grup Parlamentari Demòcrata i de l'Executiu és mantenir Andorra en el rànquing de països amb una baixa fiscalitat i intentar retenir els diners de les grans fortunes, evitant que marxin a paradisos on tributin menys. Per això les sicav que s'instal·lin a Andorra gairebé no pagaran. Les que siguin de capital andorrà, de fet, tributaran un 0%, mentre que les sicav estrangeres tributaran un simbòlic 1%. Des del grup de DA es defensa aquesta alternativa, i es rebutja que puguin haver-hi crítiques –com passa a Espanya– de que són un refugi dels rics per no pagar impostos. En el mateix sentit des de DA es recorda que l'1% és el mateix percentatge que en l'actualitat s'està abonant a Espanya o Luxemburg.

Els arguments que esgrimeixen els demòcrates és que es vol facilitar l'obertura de sicavs amb l'objectiu de protegir la plaça financera andorrana i es justifica per evitar que les grans fortunes busquin altres indrets on guardar els seus diners.

immobilitzat / A la pregunta de si aquesta figura no és una fórmula de no pagar impostos només a l'abast dels rics, des de DA es defensa que «hi ha altres formes de pagar» i que tot el que es diposita a la sicav queda immobilitzat i no es pot tocar. També recorden que a Espanya les sicav acaben pagant impostos al final, quan es desfan, però no durant el temps en què estan actives.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT