PUBLICITAT

Si vas a la muntanya, Alpify

  • L'aplicaió permet conèixer la ubicació de les persones que la tinguin instal·lada al seu mòbil
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El director adjunt dels Bombers, Jordi Farré, explica el funcionament de l'aplicació ahir. Foto: ANA / M.T.

Si ets dels que t'agrada fer muntanya, instal·la al teu telèfon Alpify. Des d'ahir, el Cos de Bombers disposa d'un nou canal d'alertes, l'aplicació per dispositius mòbils Alpify. El Cos de Bombers ha contractat els serveis del Grup Basera, que ha desenvolupat aquesta aplicació per a telèfons intel·ligents, i que permet conèixer la ubicació de les persones que la tinguin instal·lada al seu mòbil mitjançant la geolocalització, segons va informar l'ANA.

El director adjunt del Cos, Jordi Farré, va explicar que es tracta d'una eina molt útil, que els permetrà estalviar recursos tant en efectius de recerca com en hores de vol d'helicòpter, ja que podran conèixer la ubicació exacta de la persona accidentada.

Farré, així com el responsable de l'empresa que ha desenvolupat l'aplicació, Guillem Viladomat, van fer una crida a la població per tal que es descarreguin l'aplicació i la connectin quan surtin a la muntanya. A més, es farà difusió de l'aplicació a través d'Andorra Turisme, els comuns i les entitats esportives, per tal que els turistes en tinguin coneixement i se la instal·lin als seus dispositius.

Prem el botó

L'usuari que tingui una emergència, prement un botó enviarà un avís al Cos de Bombers, amb la informació de la ubicació, el recorregut que ha fet les últims 24 hores, la direcció i la velocitat a la qual anava, així com les dades d'una persona de contacte. En cas que hagi patit un accident que l'impedeixi manipular el mòbil, quan el Cos de Bombers tingui constància que la persona ha desaparegut, podran mirar si la persona és usuària d'Alpify, perquè disposen d'un llistat de totes les persones que l'utilitzen, i veure les seves últimes posicions. En aquest sentit, Viladomat va assegurar que compleixen tota la normativa en matèria de protecció de dades, i que segueixen la llei espanyola, «que és de les més dures».

Perquè l'aplicació funcioni, el dispositiu ha de tenir accés a Internet, tot i que hi ha la possibilitat que les dades s'enviïn mitjançant un SMS quan es trobi en una zona sense cobertura. Pel que fa als turistes que en arribar a Andorra desconnecten la itinerància a causa de l'elevat preu, el director adjunt del Cos de Bombers, Jordi Farré, es va mostrar convençut que en un cas de força major, l'usuari optarà per connectar-se a Internet. A més, va assegurar que «tot sembla indicar que és un problema que se solucionarà aviat» ja que s'estan abaixant les tarifes i al final «s'acabarà el roaming a nivell europeu».

L'aplicació funciona només en territori andorrà, tot i que la frontera s'ha fet una mica més àmplia i s'inclouen zones com la d'Os de Civís. Tot i això, si un excursionista surt de les fronteres, es podrà saber a quina hora ha sortit del país, i la direcció i la velocitat que portava.

El nou sistema permetrà estalviar recursos al Cos de Bombers, ja que fins ara, quan se'ls alertava per fer un rescat, la zona a buscar era molt àmplia. En canvi, amb la geolocalització només caldrà activar els dos efectius de guàrdia del GRM i com a molt es necessitaran 30 minuts de vol en helicòpter, per traslladar la persona des del lloc fins a l'hospital. De fet, Farré va assegurar que si l'home alemany que va desaparèixer l'octubre passat a Sorteny hagués portat aquesta aplicació, «tot hagués quedat en un ensurt i no hauríem tingut el tràgic desenllaç».

El d'Andorra serà el primer Cos de Bombers que utilitzarà aquest sistema.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT