PUBLICITAT

Constitució sí, avortament també

  • L'estudi demostra que hi ha una gran majoria que creu que s'ha de reformar la Carta Magna per despenalitzar l'avortament en alguns supòsits
  • El matrimoni gai té un ampli suport
J. R. BAIGES
ANDORRA LA VELLA

Periodic
FONT: CRES Infogràfia: Josep Capell

Polítics i població viuen realitats paral·leles. Mentre els primers es mostren reticents a tocar la Carta Magna, els segons no tenen manies a l'hora d'assenyalar que hi ha punts que haurien de canviar-se. Mentre que els primeres (concretament la majoria aclaparadora de DA al Consell General) tomba la proposició de llei per despenalitzar l'avortament en determinats supòsits, la població ressalta l'avortament com un dels punts per canviar la Constitució. Mentre ni tan sols les ambaixades d'Espanya o França (amb l'excepció d'una boda després de demanar permís) s'atreveixen a oficiar casaments entre parelles homosexuals per por a la reacció andorrana, la població no mostra cap problema davant la unió matrimonial dels gais.

Encara que la majoria admet que només coneix per sobre la Constitució, i un 25,8% dels andorrans la coneix bé, andorrans i residents coincideixen en assenyalar que la llei de les lleis es compleix bastant.

Quan s'arriba a la pregunta clau: ¿Creu que s'hauria de reforma algun aspecte de la Constitució?, un 57,2% dels andorrans (sí, bastant més de la meitat), contesta que sí, i un 19,9 no tocaria res. Els andorrans coincideixen que s'ha d'actualitzar per adaptar-la als nostres temps, i el dret a l'avortament apareix com un dels primers canvis que els ciutadans amb passaport farien de la Carta Magna. També un gruix important respon que caldria reformar el paper dels coprínceps i canviar aspectes socials, i quan es toca el tema del matrimoni gai (que tanta polèmica suscita en alguns països, sense anar més lluny a la nostra veïna França), un 8,2% n'és favorable a la reforma constitucional. De fet, dins de la llista es troba entre les primeres respostes. Quan responen els residents, consideren que la reforma del la Constitució s'hauria de fer pel dret a l'avortament. Quan la pregunta és més directe, i es demana als enquestats sobre el matrimoni civil per a persones del mateix sexe, el 70% dels andorrans són favorables, i en la mateixa línia es pronuncien els residents (66,7%). A la vora d'un 20%, en amddós casos, s'oposa al matrimoni homosexual. Hi ha altres àmbits que mereixen la resposta dels enquestats. Els andorrans estan de forma aclaparadora contra el vot dels residents a les eleccions generals, tendència que s'inverteix quan responen els de fora. En canvi, hi ha coincidència en què qualsevol persona pugui tenir la doble nacionalitat.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT