PUBLICITAT

La construcció reclama que els préstecs es retornin en 15 anys

  • El marc normatiu actual d'ajuts entre el Govern i bancs expira el mes de març de l'any vinent
  • L'ampliació del programa Renova podria crear fins a 400 nous llocs de treball al sector
JOSEP ROMERO
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Màquines i grues en plena activitat durant la construcció d'una obra a la Vall d'Incles, a la parròquia de Canillo. Foto: ÀLEX LARA

Els constructors demanen al Govern que el nou programa d'ajuts i subvencions per a la rehabilitació d'edificis que expira el proper mes de març de l'any vinent sigui renegociat amb les entitat bancaries, a través de l'ABA, per tal que el termini de retorn dels préstecs pugui ser de 15 anys davant els set actuals. Segons l'Associació de Contractistes d'Obres (ACODA) aquest punt és «vital» per poder reactivar un malmés sector que es troba en una situació molt crítica. El gerent de l'entitat gremial, Víctor Filloy, va indicar que el finançament és la base del nou projecte de llei de reforma del parc immobiliari que ha estat consensuat amb l'Executiu i que podria entrar a tràmit parlamentari la propera tardor amb caràcter d'urgència. Per a Filloy la nova legislació significa «un pas molt important» per poder superar la crisi actual i, per això, cal fer a més «pedagogia entre els propietaris de tota mena d'edificis» alhora d'animar-los a realitzar reformes, dintre d'un escenari econòmic que no els perjudiqui excessivament. En aquest sentit, l'Acoda creu que el retorn dels ajuts demanats per a la rehabilitació haurien de contemplar la possibilitat de ser retornats en un termini fins a 15 anys.

Novetats / La reforma del parc immobilari del país persegueix bàsicament la reactivació econòmica del sector, a banda de «la transformació a nivell estètic i urbanístic del Principat per esdevenir més atractiu per als seus habitants i per als turistes», va manifestar Filloy. Un altre objectiu de la nova legislació és aconseguir ser més independents energeticament, «consumint menys i comprant menys energia de fora». Tot plegat si es fa bé pot arribar a ser «una oportunitat per a les entitats de crèdit del país».

Un de les grans novetats de la nova legislació serà l'ampliació del programa d'ajuts, fins al moment limitat als edificis d'habitatges, a d'altres béns com ara els hotels, establiments comercials o centres educatius o sanitaris. El ventall de tipus d'edifici inclou també aquells vinculats al sector de serveis, industrial, agropecuari o altres tipus d'edificacions que consumeixin energia.

L'ampliació del programa actualRenova permetrà que puguin tenir accés a les ajudes i subvencions per a la rehabilitació també persones estrangeres no residents i estaments públics com ara, entitats parapúbliques o de dret públic.

NOUS LLOCS DE TREBALL / Els contractistes d'obres preveuen que l'entrada en vigor de la nova llei, acompanyada d'una millora del programa de finançament amb l'ampliació del termini de retorn dels préstecs, podria arribar a crear en el sector uns 400 llocs de treball. Al respecte cal tenir present el drama que representa que des de l'any 2007 la construcció hagi anat perdent diariament un treballador i mig. Una destrucció significativa de llocs de treball que ha anat acompanyada d'un descens dels preus de venda i d'una caiguda de les importacions dels materials destinats a la construcció.

Ara mateix la prioritat no és l'obra nova ja que «hi ha més de 2.000 pisos buits al Principat», va manifestar Filloy. La rehabilitació de tot tipus d'edificis pot donar bastant d'oxígen al sector.

L'Acoda reclama també que l'Executiu faci un esforç suplementari per invertir una mica més en obra pública. Filloy fixa la quantitat als voltants dels 60 o 80 milions d'euros, xifra que representa entre un 2 i un 3% del Producte Interior Brut (PIB) del país.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT