PUBLICITAT

La Noguera Pallaressa acull la Festa dels Raiers

  • Una dissenyadora crea una col·lecció de roba inspirada en els raís
EL PERIÒDIC
LA POBLA DE SEGUR

Periodic
Un rai a l'arribada a Pont de Claverol durant la Diada dels Raiers, ahir.?? Foto: acn

La Pobla de Segur, al Pallars Jussà, va celebrar ahir la Festa dels Raiers, amb la 35a. baixada en rais per la Noguera Pallaressa, que aquest any baixa més plena de l'habitual després d'una primavera de neu i aiguats. L'acte va mobilitzar uns 5.000 espectadors, un centenar de voluntaris i una vintena de raiers entre els quals la dissenyadora manresana Mireia Ponce, que presentarà la setmana de la moda 080 a Barcelona una col·lecció de roba inspirada en els raiers. Aquest any van circular tres rais, i tots van arribar sencers al seu destí, informa l'ACN.

El descens va començar a les 11 del matí a la presa de Llania, encara que durant tot el cap de setmana es van fer nombrosos actes paral·lels i festius, com concerts de música tradicional, festivals, dinars populars o l'obertura de l'Espai Raiers. L'acte central però va ser el d'ahir diumenge al matí que va acabar amb un dinar popular al Parc dels Raiers després del descens marcat en aquesta ocasió per un gran cabal d'aigua al riu que va ser el motiu de conversa dels organitzadors i també dels visitants.

Els ponts i les vores del riu es van omplir des de mig matí per agafar lloc a l'espera de l'arribada dels rais, que va tenir lloc a la una del migdia. Les tres embarcacions van arribar amb uns deu minuts de distància, precedides per un kayac i seguides d'una barca de ràfting. La forta calor no va impedir que gent vinguda de tot el país s'aplegués a la zona per veure aquesta festa amb la qual els pallaresos recorden el seu vincle amb la indústria de la fusta.

El president de l'Associació Cultural dels Raiers de la Pobla de Segur, Miquel Gordó, va destacar el bon funcionament d'aquesta edició de la festa, on l'abundància d'aigua va fer que els raiers haguessin de prendre més precaucions ja que «el riu baixava ràpid i fort, i fins i tot feia por». Finalment però ningú va prendre mal i les embarcacions van arribar senceres «ja que els rais estaven molt ben lligats.

PATRIMONI MUNDIAL// La festa dels Rais fa cinc anys que batalla per convertir aquesta tradició en Patrimoni Mundial de la Humanitat. De fet, ja s'han presentat propostes a la Unesco des de l'Estat espanyol, França i Alemanya, tots tres amb tradició de rais. Miquel Gordó va recordar que els raiers «fa anys que batallen amb la Unesco, i podria prosperar aviat». El president dels Raiers va celebrar que la festa de les Falles del Pirineu també vulgui aconseguir aquesta fita.

ROBA INSPIRADA EN ELS RAIERS/ La dissenyadora manresana Mireia Ponce ha rebut la Ganxa d'Or dels raiers, després de participar al descens per primera vegada. Ponce va explicar que els valors dels raiers van inspirar la seva propera col·lecció, que es presentarà a la passarel·la 080 de Barcelona, aquesta mateixa setmana a la capital catalana. 

La comissió esportiva del club Cadí-Icg Software, una vegada confirmada la participació de l'equip en la primera categoria del bàsquet femení espanyol, va tancar els acords de renovació de les jugadores Aja Parham, Marlou de Kleijn, TániaPérez i Marles Balart, i alhora va anunciar que la jugadora Claudia Guri, jugadora júnior del sènior “B” la temporada passada, formarà part de la plantilla del primer equip de la propera temporada 2013-2014.

La renovació de les jugadores que la temporada passada van formar el joc exterior de l'equip era una de les prioritats que s'havia marcat el club, de cara al nou projecte en la Lliga professional.

Parham, De Kleijn i Balart compliran la segona temporada en l'equip, i per Pérez serà la tercera. Ara l'objectiu de la comissió esportiva del Sedis Bàsquet és tancar l'incorporació de la base de l'equip, que ha de conduir el joc del club, i d'una pivot, que segurament serà la segona jugadora USA, per apuntalar els fonaments de l'equip.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT