Victòries en l'esprint

• La marxa cicloturista té com a guanyadors David Ramírez i Carles Juncosa en una edició de rècord
ARCALÍS

Un grup de corredors, a l'altura del poble d'Arans, viuen l'última ascensió amb meta a la Coma d'Arcalís, en la Volta als Ports que es va disputar ahir Foto: ÀLEX LARA

La Multisegur Volta als Ports 2013 que es va disputar ahir s'ha confirmat com una edició de rècord. A les 8.30 hores, l'avinguda Santa Coloma d'Andorra la Vella va aplegar una gentada en la sortida per veure el tret de sortida a una cursa que va aplegar oficialment 474 corredors. També en l'arribada a Arcalís, després d'una última ascensió idèntica a la de la final d'etapa del Tour de França del 2009, l'ambient que es va viure va ser espectacular en un dia de sol i cel blau que van gaudir els prop d'un miler d'acompanyants que va arrossegar aquesta marxa cicloturista en la qual Andorra Turisme ha invertit 10.000 euros del 40.000 de pressupost amb que ha jugat l'Agrupació Ciclista Andorrana (ACA)

Després de tants quilòmetres amb tanta pujada i baixada, les curses dels dos recorreguts es van decidir a l'esprint i en totes dues es van imposar corredors desconeguts en el panorama esportiu, tot i que hi havia la presència d'alguns corredors professionals de l'UCI World Tour. En la llarga, de 111 quilòmetres de distància i 3.840 metres de desnivell positius, es va imposar David Ramírez, que va superar en els últims metres Raúl Portillo.

Corredors de renom internacional com els residents Orica-GreenEDGE Travis Meyer i Wesley Sulzberger (tots dos australians), com el campió de la Titan Desert 2013 Luís León Pinto o com els andorrans Guy Díaz i David Albós van cedir el protagonisme, per a la sorpresa de l'organització; segons Pau Iglesias, president de l'ACA, «és normal que en aquest tipus de marxes els professionals vagin a gaudir de la pedalada, a fer un entrenament tranquil i amb gent, sense interessar-se pel triomf». En fèmines sí que va haver-hi autoritarisme per part de la guanyadora, Ariadna Tudel, qui va treure més de 35 minuts a la segona classificada.

En la curta, de 80 quilòmetres de distància i 2.245 metres de desnivell, de nou es va decidir la victòria en els últims metres, amb Carles Juncosa com a guanyador i Ricard Calmet com a segon i en fèmines la primera va ser Vanessa Pantoja i la segona, Imma Mascort.

Per a l'ACA ha estat una 36a edició d'èxit total, admetent que amb mig miler de participants «ja és difícil controlar-ho tot». Iglesias va afirmar que l'entrada d'Andorra Turisme com a patrocinador ha permès un pas cap a la professionalització en el crono, podis i muntatge de la meta, i que internet ha estat l'altra peça clau per fer créixer els inscrits estrangers a uns 380, invertint en publicitat on line i oferint un web detallat al màxim. La Volta als Ports s'està convertint en una carrera de referència al Principat com així va quedar demostrat ahir.