PUBLICITAT

Les inundacions al Pirineu poden passar factura aquest estiu

  • Els hotels preveuen una ocupació d'entre el 35 i el 40%, lleugerament inferior a la dels darrers anys
EL PERIÒDIC
LLEIDA

Periodic
Un grup de ciclistes realitzen una ruta bordejant el poble de Bossost en plena Vall d'Aran després de les inundacions de finals de juny Foto: EL PERIÒDIC

Els establiments turístics del Pirineu de Lleida encaren l'estiu amb incertesa després de les inundacions que van afectar especialment la Vall d'Aran i el Pallars Sobirà ja que, més que mai, dependrà de les reserves de darrera hora. Tot i aquest context, en el conjunt de la demarcació de Lleida s'espera per aquest mes de juliol tant en els establiments hotelers com en els de turisme rural una ocupació similar o lleugerament inferior als darrers anys, en què es va situar entre el 35 i el 40%. Els responsables turístics fan una crida a la solidaritat i insisteixen en remarcar que tot i les afectacions que ha patit, més del 90% de l'oferta turística de la Vall d'Aran funciona amb normalitat.

Les comarques de Lleida encaren el mes de juliol amb incertesa pel que fa a les perspectives d'ocupació turística després de les inundacions que han afectat especialment la Vall d'Aran però també el Pallars Sobirà. A banda, a aquest factor cal sumar-li la pròpia situació econòmica del país i el fet que les temperatures fins al moment no han estat molt altes, fet que perjudica la presència de turistes a les comarques lleidatanes, segons José Antonio Serrano, president de la Federació d'Hostaleria de Lleida.

Tot i les dificultats de fer previsions davant aquest context, Serrano estima que durant la primera quinzena de juliol l'ocupació als establiments hotelers lleidatans serà una mica inferior al 2012 i se situarà de mitjana entorn del 30% al conjunt de la demarcació, mentre en la segona, en què ja tradicionalment augmenta l'ocupació, podria superar el 60%. Per la primera quinzena, les previsions del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida són una mica més optimistes ja que estima que l'ocupació en els establiments hotelers serà d'entre el 38 i el 40%, similar a l'any passat.

MISSATGE DE NORMALITAT/Els responsables del sector turístic de Lleida es mostren convençuts que els efectes de les riuades poden tenir una repercussió en el turisme de les zones afectades, sobretot a la Vall d'Aran. Tot i que llencen un clar missatge de normalitat es mostren preocupats perquè es pugui estendre a la resta de comarques del Pirineu o de la demarcació perquè molts turistes «associen les comarques de Lleida com un tot», remarca Jordi Blanch, director del Patronat de Turisme de la Diputació.

Blanch insisteix en assegurar que malgrat els danys que han deixat les riuades l'afectació en l'oferta turística de la Vall d'Aran, la zona més afectada, «és mínim» ja que més del 90% funciona amb normalitat, a banda d'algun càmping i del golf de Salardú, que van ser arrasats per l'aigua. En aquest sentit, va recordar que els visitants poden gaudir «amb tota tranquil·litat» dels paisatges, rutes, activitats de natura, turisme actiu, museus o de la gastronomia, entre moltes activitats arreu de les comarques de Lleida.

Per la seva banda, José Antonio Serrano fa una crida a la gent perquè se solidaritzi amb les dues comarques més afectades per les riuades ja que «el 99% d'aquest territori, de les empreses, dels serveis turístics i dels accessos estan normalitzats» i, per aquesta raó, «no hi ha cap motiu per no reservar unes vacances tant tranquil·lament com qualsevol altre any».

El president de la Federació d'Hostaleria de Lleida assegura que «la millor forma de solidaritzar-se amb aquestes zones afectades es venint ja que és la manera més fàcil de redistribuir els diners entre la població» tot remarcant que més del 80% del PIB d'aquestes dues comarques depèn exclusivament del turisme. Pel que fa a la resta de comarques de Lleida, Blanch parla d'una ocupació similar als últims anys mentre Serrano preveu que estigui una mica per sota.

OCUPACIÓ/ Quant als establiments de turisme rural, l'ocupació serà similar als darrers anys i se situarà de mitjana entre el 35 i el 38% durant la primera quinzena de juliol al conjunt de les comarques lleidatanes, i superior en la segona, segons les previsions del Patronat de Turisme de la Diputació, que davant aquesta incertesa no s'atreveix a fer previsions més enllà.

El subsector dels càmpings també preveu en global xifres similars a anys anteriors, exceptuant la Vall d'Aran on dels vuit establiments que hi ha, la meitat van patir una afectació considerable per la riuada i ara per ara no poden obrir tot i els esforços que estan fent per fer-ho al més aviat possible. En la resta de territori, s'estimen unes ocupacions similars a l'hoteleria i el turisme rural i també a les xifres d'altres anys.

Després de veure's obligats fa dues setmanes a suprimir activitats aquàtiques, especialment el ràfting, pels efectes dels aiguats, les empreses d'esports d'aventura es mostren cautes a l'hora de parlar de previsions ja que poc a poc van recuperant la normalitat tot i tenint en compte la seguretat dels clients, després de les anul·lacions que van rebre en les darreres setmanes per la pràctica d'activitats d'aigua, situació que no s'ha donat en altres vinculades amb la natura i el lleure. En aquest sentit, Jordi Blanch destaca que «la millor manera de transmetre una imatge de normalitat és la que mostren les empreses en el seu dia a dia», en tots els sectors turístics lleidatans.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT