PUBLICITAT

Amb dues rodes

  • Les proves ciclistes adquireixen protagonisme amb la Volta als Ports de ruta i la Copa Catalana de BTT
IVÁN MOURE
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Alguns corredors de la Multisegur Volta als Ports 2012, al pas pel túnel dels Dos Valires Foto: tony lara

Arriba el cap de setmana i amb ell un dels esports de més tirada en la societat al Principat. Les dues rodes adquireixen progatonisme amb una de les curses més rellevants de l'any com és la Volta als Ports de ciclisme en ruta i una altra, la Copa Catalana de BTT que donarà per finalitzada la posada a punt de cara a la cita mundialista que hi ha d'aquí a dues setmanes a Vallnord. La FAM també tindrà proves dels Campionats d'Andorra de curses de muntanya i escalada, i diverses coses més que garanteixen dos dies d'entreteniment.

ciclisme
Rècord de la Volta amb 474 inscrits
És una xifra totalment rècord que a més demostra objectivament l’evolució quan a participació de la Multisegur Volta als Ports, una de les proves cicloturistes de més interès al nostre país. Les inscripcions de la cursa que organitza l’Agrupació Ciclista Andorrana (ACA) s’han tancat en 474, augmentant en més d’un 20% els 330 de l’any passat o en més d’un 100% els prop de dos centenars de fa només dos anys.
Diumenge, dia de la carrera, no hi serà el campió de la Titan Desert 2013, Luís León Pinto, però sí seran dos residents de l’equip de l’UCI Pro Tour Orica Travis Meyer i Wesley Sulzberger, en principi els favorits per guanyar la 36a edició, amb el permís de dues dels referents andorrans David Albós i Guy Díaz.
Tots aquests faran el recorregut  llarg que té una distància total de 111 quilòmetres i està dissenyat per a ciclistes d’alt nivell preparats per afrontar 3.840 metres de desnivell, creuant quatre ports d’alta muntanya com són el Coll de la Rabassa, el de la Comella, el d’Ordino i La Coma d’Arcalís. Per aconseguir l’or de la categoria absoluta masculina, és necessari fer un temps inferior a les 5h 20min. Pel que fa les dones, el temps és de 5h i 55min.
El recorregut curt, de 80 quilòmetres i 2.245 mestres de desnivell, és idoni per ciclistes de nivell mig que s’enfronten a dos ports llargs d’alta muntanya; el Coll d’Ordino i la Coma d’Arcalís. Entre els 10 quilòmetres que separen ambdós ports, els participants d’aquesta modalitat poden recuperar forces en un terreny senzill. El primer lloc l’aconsegueix qui fa un temps inferior a 3h 40 min, o 4h i 15min en fèmines.
Les dues cites comenen a les 8.30 hores a L’Intersport d’Andorra la Vella i acaben a la Coma d’Arcalís, a 2.225 metres sobre el nivell del mar.

Segona prova del Nacional de CRI

Avui, el dia abans a la Multisegur Volta als Ports 2013, les pedalades també estaran a l’ordre del dia amb la segona prova del Campionat d’Andorra de Contrarelloge que també organitza l’ACA. Ordino, que està de festa, acull l’ascensió al Coll d’Ordino sortint des del centre del poble –davant del Bar Tòpic.
Aquesta carrera, de 10 quilòmetres de CRI íntegra en pujada, preveu la participació de David Albós, defensor del títol tot i que no es descarta tampoc la presència de Guy Díaz, líder en guanyar la primera cronoescalada a Naturlàndia.
Les inscripcions són a les 9 del matí i el primer corredor sortirà a les 10.30 hores.

btt
Cartell de luxe per a la Copa Catalana
El Vallnord Bike Park La Massana acull aquest cap de setmana la quarta cita de la Copa Catalana Internacional 2013, que serà a més el darrer test abans de la gran cita mundialista del pròxim 24 de juliol amb el segon pont de fusta ja a punt per a la competició.
Els recorreguts del cross country d’avui i del descens de demà seran idèntics als de la Copa del Món i per tant, d’entre els prop de 200 inscrits, el cartell que es preveu per a aquest cap de setmana serà de màxim luxe. En descens destaquen els internacionals Greg Minaar i Steve Peat. El sud-africà, Minaar, actualment ocupa el tercer lloc en el rànquing mundial de DHI mentre que l’anglès, Steve Peat, està en el 32è. També estarà present el català Bernat Guardia, actual campió d’Espanya, i l’andorrà, Guillem Casal, que va fer podi en la seva categoria a la MEGA2RXEnduro d’aquest cap de setmana.
En cross country competirà la mallorquina Marga Fullana, que torna a Vallnord després d’aconseguir l’or en la prova de cross country de la Copa del Món de mountain bike que Vallnord va organitzar el 2008. La mallorquina va obtenir també la medalla de bronze als Jocs Olímpics de Sydney. Quant als andorrans, en XCO participaran Adrian Urcelay i Ivan Vila.
La cursa d’avui es disputa en un circuit de 4,2 km, amb un recorregut tècnic i summament exigent que discorre a 2.000 metres d’altitud. Tant la sortida com l’arribada són a la Caubella del sector Pal.
Demà, el descens serà una cursa contra el temps en la qual els pilots han de superar un descens de 2,5 quilòmetres i 700 metres de desnivell. El circuit surt del pàrquing de la Caubella fins a la Massana i passa pel nou pont Pedres Blanques - World Cup i per un altre pont que tot just s’està acabant de construir.

curses de muntanya
La Travessa Encamp, vàlida per al Nacional
Després de la Vertical dels Isards i del Trail de l’Andorra Ultra Trail Vallnord, el Campionat Nacional de curses de muntanya es desplaça a Encamp per viure demà diumenge la Travessa d’aquesta parròquia, que compleix el 30è aniversari.
La prova comptarà amb tres nivells de dificultat: un recorregut llarg de 20 km. i 1.700 metres de desnivell positiu, un mitjà de 12 i 1.080 i un familiar de 5 i 400
escalada.
El rocòdrom d’Ordino engega el Nacional
El calendari del Nacional d’escalada esportiva que comtempla tres proves comença avui al rocòdrom d’Ordino amb una prova open que preveu prop de 30 participants.
Els integrants de l’equip de tecnificació de la FAM Guillem Colell, Roger Colell i Noam Goldin seran dels màxims favorits en la cateogira sub-18 tot i que la competició també serà per a les categories sub-23, sènior i veterans. Les inscripcions es podran fer a partir de les 14.00 i la prova començarà una hora més tard.

més
Tir amb arc, sincro o p&p, alternatives
No s’acaben aquí les competicions esportives que es viuran al Principat aquest cap de setmana. La Copa Comen infantil de sincronitzada, amb les millors exponents del món de la categoria, viuen les dues últimes jornades de competició. A més, demà a la Xixerella hi ha el torneig del Canti amb premis per al primer de l’escrats i juvenil i als podies en hàndicap i femení. Per últim hi ha el Torneig Internacional Vila d’Encamp de tir amb arc a Engolasters, amb prop de 30 participants.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT