PUBLICITAT

Les bosses de plàstic donaran pas a les reutilitzables a la tardor

  • El mes de novembre es comercialitzaran sols aquelles que puguin tenir més d'un ús
  • Els grans comerços tenen encara stocks de borses de plàstic per atendre la demanda
JOSEP ROMERO
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Els comerços del país deixaran de dispensar als seus clients les tradicionals bosses de plàstic per unes altres reutilitzables. Foto: EL PERIÒDIC

Les bosses de plàstic tradicionals tenen les setmanes comptades. Així, el proper mes de novembre l'actual normativa per fomentar l'ús de les bosses reutilitzables impedirà que cap sector comercial pugui distribuir bosses de plàstic d'un sol ús. L'1 de gener passat va entrar en vigor la mesura que obliga a pagar per les bosses de plàstic dels supermercats, les quals costen entre dos i cinc cèntims, segons el preu que aplica cada establiment comercial. La llei estableix un mínim de venda d'aquestes de dos cèntims.

En concret, les de plàstic seran substituïdes a la tardor per les reutilitzables, que també seran de pagament per als clients que així les demanin en la secció de l'alimentació, a un preu que encara no ha quedat estipulat. Les grans superfícies comercials consultades ahir disposen fins al moment de suficients stocks de bosses de plàstic per atendre les peticions dels consumidors que optin per la seva compra. En el cas que s'acabin les existències, d'aquí a la data d'extinció establerta pel reglament, es podrien posar a la venda ja les reutilitzables «per no desatendre les demandes dels clients», segons va explicar la secretària de direcció de l'establiment E.leclerc Punt de Trobada, Mari Carmen Rodríguez.

REUTILITZABLES / L'objectiu de les bosses de plàstic reutilitzables és permetre la reducció en general del seu consum. Des de que a principis d'any entrés en vigor el seu cobrament, els establiments comercials del país han vist disminuir considerablement el nombre de bosses venudes. La responsable de l'economat de subministrament de compres internes de Pyrénées, Anna Maria Baró, va indicar que a principis d'any es repartien 30.000 bosses d'alimentació de plàstic cada set dies. Unes setmanes després i fins l'actualitat la xifra se situa en les 10.000 setmanals. Una dràstica reducció per «la conscienciació cada cop més gran dels consumidors envers el medi ambient». Fins i tot, cada cop és més gran el nombre de consumidors que «prefereixen que les bosses es cobrin», va manifestar Baró. En qualsevol cas no s'han detectat situacions d'excessives queixes entre els clients pel seu pagament. Al Principat moltes persones van optar en un primer moment per pagar la bossa de plàstic corresponent, però amb el temps la gent s'ha anat acostumaant a anar a comprar amb bosses ja reutilitzables.

En el cas dels turistes, sobretot espanyols i francesos, la mesura mai va ser qüestionada donat que en els seus països d'origen ja es venien aplicant des de feia més anys iniciatives similars. Rodríguez va indicar que fins i tot es van trobar casos de turistes que es mostraven «sorpresos perquè a Andorra es regalessin les bosses». Al final tot s'acaba. H



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT