PUBLICITAT

Més de 300 animals beneïts

  • La jornada es consolida amb l'assistència d'un centenar de persones
EL PERIÒDIC
LA MASSANA

Periodic
El mossen realitzant la benedicció llegint en un ipad. Foto: TONY LARA

Unes110 persones van participar ahir en la «festa de germanor» de Setúria durant la qual es beneeix el bestiar que pastura per les muntanyes d'Andorra. Una jornada «molt consolidada» en honor als pagesos i ramaders i que aplega els professionals d'aquest sector a més d'autoritats i habitants de la parròquia, tal i com va explicar el cònsol major de la Massana, David Baró.

Aquest any es van comptabilitzat uns 300 caps de bestiar entre vaques, toros i vedells a la zona de Setúria i unes setanta anolles al Pla de l'Estany i Percanel·la. Segons va explicar la consellera de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Jael Pozo, s'ha mantingut el nombre de caps de bestiar però s'ha redistribuït la seva presència en diferents unitats pastorals «per controlar la càrrega ramadera».

L'inici de la tradicional festa de Setúria, una de les quinze festes declarades d'interès cultural, el va donar ahir la benedicció del bestiar i de les muntanyes a càrrec del mossèn de la Massana, Jaume Soy. Com a punt curiós de la jornada, l'iPad del mossèn.

Segons va destacar el cònsol massanenc, es tracta d'una cita molt consolidada ja que «la gent busca aquest dia per pujar a Setúria i fer el dinar camperol entre autoritats i gent del poble».

Aquest any s'ha mantingut el nombre de pastures però s'ha redistribuït la seva presència en diferents zones per evitar la sobrecàrrega ramadera, com va exposar la consellera de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat. Així, es van comptar uns 300 caps de bestiar a Setúria, una quarantena d'anolles al Pla de l'Estany i Percanel·la i unes 55 vaques més a Comallempla.

També el ministre d'Economia i Territori, Jordi Alcobé, va assenyalar que es tracta d'una tradició «que s'ha de mantenir» perquè demostra el pes de la ramaderia a Andorra. Un sector «crític» perquè és un pilar per mantenir l'ecosistema i perquè cal animar noves generacions per garantir el seu futur, informa l'ANA.

Després de la benedicció, autoritats, ramaders i ciutadans de la parròquia van gaudir de la graellada de carn i del dinar al mig de la natura.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT