PUBLICITAT

Els comuns volen la competència dels entorns de protecció

  • Els cònsols demanaran al Govern que agilitzi els tràmits per poder fer obres de rehabilitació
  • Les corporacions aplicaran multes de fins a 300 euros als amos «incívics» d'animals
L.F.M.
LA MASSANA

Periodic
Els portaveus de la reunió de cònsols d'ahir, celebrada a la Massana, David Baró i Jordi Minguillón Foto: ANA/M.T.

Una de les problemàtiques que més arriben als comuns per part dels veïns és el fet de no poder fer obres a les bordes i cases velles que es troben en entorns de protecció, ja que aquests no estan encara delimitats. Així ho van explicar ahir els portaveus de la reunió de cònsols, David Baró i Jordi Minguillón. El cònsol massanenc va dir que elaboraran una proposta que presentaran al Govern per tal que aquest agilitzi els tràmits per poder dur a terme rehabilitacions, ja que «la problemàtica és greu, com és el cas de Sant Julià de Lòria on el centre històric s'està morint perquè no hi poden fer obres», i que «mentre el Govern no aprovi el decret de les intervencions, pot ser que es triguin deu, 15 o 20 anys a poder fer obres».

Segons va afirmar Minguillón, per tal de solucionar el problema fins i tot s'han plantejat que la competència dels entorns de protecció sigui comunal, ja que «som realment qui estem tractant el tema i que el tenim cada dia». De totes maneres cal arribar al debat de competències i analitzar-la per veure si aquesta serà o no transferida.

MULTES A TOTES LES PARRÒQUIES/ L'Ordinació d'inspecció i control de la tinença d'animals de companyia estarà tancada del tot el setembre, però segons va informar Baró, ja se'n coneixen pràcticament tots els detalls. Entre ells destaca la unificació de les sancions que tots els comuns imposaran per les infraccions, que aniran dels 60 euros als 300, en aquest últim cas la quantitat màxima s'aplicarà en cas de reincidència.

Pel que fa al llistat d'infraccions, en el qual la nova Ordinació incorpora noves prohibicions, Baró en va explicar algunes com «que els animals no portin corretja en la via pública, no retirar les matèries fecals o que l'animal faci malbé el mobiliari públic o no vagi identificat», entre d'altres.

Com a novetat l'Ordinació també deixa clar que «el propietari és el responsable dels danys i les molèsties que pugui causar l'animal a altres persones, mascotes, o mobiliari públic».

El procediment sancionador serà «el mateix que el de les multes de circulació»; en aquest cas a banda dels agents de circulació, també els banders i els guardes forestals seran els que tindran la potestat per comunicar la infracció, i les sancions seran resoltes per la Junta de Govern de cada Comú.

Tot i que els cònsols van reconèixer que és molt difícil sancionar si l'agent no veu la infracció, amb aquesta nova Ordinació, juntament amb un campanya de sensibilització que posaran en marxa el setembre «amb cartells força agressius» i que s'està dissenyant amb recursos propis, els comuns «volem solucionar una problemàtica que ens afecta a tots». Minguillón va afegir que «el que es tracta és d'aconseguir que els propietaris siguin cívics».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT