PUBLICITAT

La Fundació Tutelar treballa en un projecte de vida independent

  • El projecte serà una realitat gràcies als 100.000 ? d'Hollande
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Fenoll, durant una entrevista amb EL PERIÒDIC Foto: TONY LARA

La Fundació Privada Tutelar rebrà 100.000 euros que el copríncep francès, François Hollande, dóna de la seva dotació, i ha decidit destinar-los a un projecte de vida independent per a persones amb discapacitats. La idea és compartir-lo amb l'Escola Especialitzada Nostra Senyora de Meritxell (EENS) i amb el Ministeri de Salut i Benestar.

El projecte de vida independent consistiria en què els usuaris de la Fundació Tutelar o l'EENS, així com les persones que el ministeri tingui identificades i que en puguin gaudir, poguessin optar a viure en pisos independents amb l'ajuda dels educadors socials per a les tasques que ho necessitin.

La gerent de la fundació, Ester Fenoll, va explicar que aquest és «un somni» que sempre ha tingut, perquè els mateixos usuaris de la fundació ho demanen i perquè considera molt important que tinguin aquesta possibilitat. Actualment moltes persones amb discapacitats han de viure a la residència de l'Albó, i no tenen cap altra opció per al seu futur, i això els pot fer sentir angoixats. En canvi, molts d'ells, per les seves característiques poden estar capacitats per viure sols si reben el suport necessari, i per això es vol lluitar per donar-los aquesta opció.

Fenoll va manifestar a l'ANA que permetre'ls viure de manera independent i integrats en la societat seria positiu per a molts dels usuaris. De fet, va assegurar que hi ha molts que li ho demanen constantment i opina que si tenen les capacitats cognitives per comprendre el nou projecte independent, ho poden fer. En canvi el fet d'estar en una institució, segons Fenoll, pot fer que les seves capacitats es vegin minvades perquè «s'acomoden a que els hi donin tot fet». El que caldrà seran educadors socials i el suport necessari per ensenyar-los les tasques diàries com fer la compra, tenir la casa en bones condicions i respectar uns horaris, però aquests no viuran amb ells.

Pisos convencionals / Pel que fa a qüestions més concretes com quins serien els pisos que es destinarien a aquest projecte, encara està tot per definir. El que sí que opina Fenoll és que no s'han de triar els habitatges amb criteris organitzatius per facilitar la tasca dels educadors, per exemple, sinó que s'han de respectar les prioritats dels usuaris. Quant al personal necessari, es podria cobrir amb treballadors del Ministeri, de l'Escola de Meritxell o de la Fundació que es destinessin exclusivament al projecte.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT