PUBLICITAT

Aprenent a fer de pastor

  • El Serrat Gros acull des de fa tres temporades alumnes de l'Escola per ensenyar l'ofici
EL PERIÒDIC
LA VANDA I FÒRNOLS

Periodic
Iolanda Marquès reparteix palla a la granja de les cabres Foto: ACN / MARTA LLUVICH

La formatgeria Serrat Gros d'Ossera, a l'Alt Urgell, acull des de fa tres anys alumnes de l'Escola de Pastors. Durant uns quatre mesos, els responsables de la formatgeria ensenyen el dia a dia de l'ofici de pastor als alumnes. Aquest any han rebut a la Iolanda Marquès, una alumna que vol dedicar-se al món de la ramaderia. A Ossera conviu les 24 hores del dia amb el Raül Alcaraz i la Mercè Lagrava, responsables de l'explotació ramadera. Durant dos mesos aprendrà a munyir les cabres, a elaborar formatge i a portar a pasturar el bestiar. Aquesta modalitat d'ensenyament i aprenentatge els ha funcionat tant bé que aquest any incorporaran a l'empresa una antiga alumna que havien tingut en pràctiques.

La Iolanda ha explicat que ha decidit fer el curs de l'Escola de Pastors ja que els seus avis eren pagesos i de sempre li ha agradat. Ara es forma a Ossera amb una explotació de cabres i d'aquí dos mesos canviarà d'explotació per conèixer el món de les ovelles i anirà a una explotació del Moyanès.

El Raül Alcaraz és el ramader que l'ensenya, li fa de tutor i el responsable de mostrar-li el seu dia a dia però també de formar-la en totes les tasques que es desenvolupen. Alcaraz destaca la de munyir les cabres, elaborar el formatge i portar a pasturar el ramat.

Per a la Mercè Lagrava l'experiència de tenir una alumna a qui transmetre els seus coneixements de l'ofici és molt maco i enriquidor. Per a Lagraz, és molt agraït perquè els alumnes tenen molt clar que volen fer aquest ofici i per tant posen moltes ganes en tot el que se'ls ensenya.

Per tal de fer un seguiment dels seus progressos els alumnes disposen d'un quadern de pràctiques on anoten totes les tasques desenvolupades en el seu dia a dia i també els seus dubtes. Al final es fa una valoració amb la qual s'obté la qualificació d'apte o no apte, informa l'ACN.

El lloc de les pràctiques del alumnes es tria des de l'Escola segons les preferències de l'alumne. La Iolanda tenia clar que volia aprendre el funcionament d'un ramat de cabres i d'ovelles i es va seleccionar la Formatgeria d'Ossera per les seves característiques perquè hi podes estar dos mesos fent pràctiques.

Tant ramaders com alumna coincideixen en destacar que aquesta feina és vocacional i que només es pot fer si t'agrada i te l'estimes.

Dels 18 alumnes que estan fent el curs aquest any un total d'11 alumnes estan fent les pràctiques, sis es troben ubicats en explotacions de la delegació de l'Alt Pirineu, dos es troben a la zona del Ripollès, un al Lluçanès, un a les Terres de l'Ebre Camp de Tarragona i un al País Basc.

Des del seu inici l'any 2009 han passat per l'Escola un total de 90 alumnes i un 67,5% està desenvolupant el seu projecte tot i les dificultats existents al voltant de la incorporació de joves sense terra a la ramaderia.

Trajectòria de l'Escola

L'Escola de Pagesia i Activitat Pastoral des del seu inici l'any 2009 ha rebut 197 sol·licituds d'admissió (en 5 edicions). D'aquestes, s'ha seleccionat un total de 90 alumnes ( 73 nois i 17 noies) d'una mitjana d'edat de 30 anys que han rebut la formació obligatòria de l'escola reconeguda pel Departament d'Agricultura, l'Escola de Capacitació Agrària del Pallars i l'Associació rurbans. El 54% provenen de l'àmbit rural i el 46% de l'àmbit urbà.

La incidència de l'Escola de Pastors al món de la pagesia no es pot dir que sigui menor, ja que de les 59 persones que ha passat per les seves instal·lacions en quatre edicions tancades, n'han sortit 40 (un 67,5 %) que estan desenvolupant el seu projecte tot i les dificultats existents al voltant de la incorporació de joves sense terra a la ramaderia..



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT