Òscar Casal obté un gran 18è lloc en la marató del Mont Blanc

• El corredor de la FAM es refà del fluix inici a Zegama, on va ser 107è, i torna a situar-se entre els millors
ESCALDES-ENGORDANY

A la galeria, els participants de la marató, moments abans de la sortida. A sobre d'aqueste línies, els guanyadors, Kilian Jornet i Stevie Kremer, en el podi Foto: isf - skyrunning

Fa ara un mes que va començar la el circuit Sky de la Copa del Món 2013 amb la mítica marató alpina Zegama-Aizkorri del País Basc. No va ser un bon començament per a la Federació Andorrana de Muntanyisme (FAM) ja que el millor exponent, Òscar Casal, havia estat el 107è i Joan Valls ni tan sols va poder acabar. Ahir es va disputar la segona prova d'aquest circuit mundialista i els dos mateixos protagonistes van demostrar que allò és aigua passada.

Òscar Casal va estar fantàstic, va tornar a rendir al nivell que s'espera d'ell i no va fallar. Aquesta vegada la duresa del Mont Blanc (Chamonix, França) no va poder amb ell, que va aconseguir la 18a posició d'un total de 1.632 arribats a meta. «Avui [ahir per al lector] estic content perquè per fi han tornat les bones sensacions», va confessar després de la cursa. «M'he deixat fins l'última gota de la meva ànima per obtenir un resultat que em sap a glòria», va afegir només dos dies després de ser 17è en la cursa vertical, la qual deixava enlaire com respondria 48 hores més tard en la marató.

El temps de Casal va ser de 4h 7min 45s en completar els 42 quilòmetres de distància amb un duríssim desnivell de 2.511 metres positius i 1.490 de negatius, superant sis estacions i amb una altura màxima de 2.201 metres, a les Aiguilles des Possetes. Va ser un dia blau, sense pluja ni gaire vent; l'únic enemic dels participants era la muntanya. Com no, el guanyador va ser el mateix que a Zegama, l'espanyol Kilian Jornet, que va aturar el crono en 3h 30min 41s (poc més de 37 minuts respecte de l'andorrà); segon va ser Marco de Gasperini a 1min 1s i tercer un altre espanyol, Luis Alberto Hernando, a 5min 33s. El temps de Jornet suposa, a més, el rècord de la prova que ell mateix havia fet l'any passat: 3h 38min 24s. De fet els tres del podi han millorar aquesta marca com també ho va fer la nord-americana Stevie Kremer (4h 3min 16s), que va treure més de 20 minuts a la segona, Emilie Forsberg.

VALLS TAMBÉ RESPOON: 29È / Joan Valls, que també havia fet la vertical de divendres (30è) ahir també estava ja recuperat d'aquell esforç i també es va refer del fluix debut en el circuit Sky amb un abandó a Zegama. Ahir a Mont Blanc va tenir una de les millors actuacions com a corredor de la FAM i va fer-se amb una 29a posició també destacable. Ell va tenir una declaracions més contingudes sobre la seva carrera –«no està malament», es va limitar a assenyalar– però vist el cartell replet de corredors de primer nivell, va ser més realista i es va mostrar «molt content per l'animalada de nivell que hi ha». El seu temps va ser de 4h 20min 10s, a poc menys de 13 minuts del seu company de la selecció.

La marató del Mont Blanc va tenir a un altre andorrà en competició, el corredor del Club Pirinenc Andorrà Gerard Carnicé, el qual també va obtenir un resultat gens menyspreable: el 255è lloc de 1.632 participants i el 62è en la categoria veterans 1, amb un temps de 5h 40min 50s.

EL PRÒXIM REPTE: PIKES PEAK / La següent prova del calendari sky serà el 18 d'agost al Pikes Peak dels Estats Units, cursa en la qual Òscar Casal no ha fallat en els dos darrers anys. Abans, però, les curses de muntanya centraran l'atenció en la Copa d'Andorra, que la setmana vinent acull la travessa d'Encamp.