PUBLICITAT

Compromís d'apujar les ajudes per a l'habitatge als discapacitats

  • Canvis a la Conava per millorar la informació i el suport al col·lectiu
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Rodríguez presideix la reunió de la Conadis, ahir Foto: ANA / M.C.

El Consell Nacional de la Discapacitat (Conadis) va reunir-se ahir amb la presència del cap de Govern, Toni Martí, la ministra de Salut i Benestar, Cristina Rodríguez, i la titular d'Educació i Joventut, Roser Suñé, així com dels representants de les associacions de discapacitats del país. Entre els compromisos adquirits per part del Govern hi ha el de modificar el reglament d'accés a les ajudes d'habitatge perquè l'import sigui major per als discapacitats, incrementar el pes de la valoració social en l'avaluació de la Comissió nacional de valoració (Conava) o fomentar la informació i acompanyament dels usuaris durant aquest procés d'avaluació. Una de les prioritats establertes segueix sent la inserció laboral d'aquestes persones per la qual els discapacitats demanen una taula de treball conjunta amb els agents econòmics i incentius fiscals per a les empreses que contractin persones amb alguna discapacitat.

La reunió va tenir un balanç positiu per part de les associacions, segons va assegurar el president de la Federació d'Associacions de Persones amb Discapacitat (FAAD), Lluís Samper. Pel que fa al compromís del Govern per modificar el reglament d'accés a les ajudes a l'habitatge, i tenint en compte que els discapacitats tenen un major cost de vida, «també rebran un import lleugera o mitjanament superior», va explicar. Una altra modificació és l'increment del pes de la valoració social en l'avaluació de la Conava. «En moments de crisi entenem que s'ha d'ampliar», va exposar Samper a l'ANA.

També dins la reforma del Departament de Benestar, s'inclou una remodelació de la Conava, com va reconèixer la ministra, que va explicar que «a més de les valoracions clàssiques, proposem més acompanyament, més orientació, més informació» per saber els tràmits que s'han de realitzar. Malgrat que els discapacitats no podran participar directament en les decisions d'aquesta comissió, Samper va valorar que l'usuari podrà demanar l'acompanyament del president de l'associació a la qual pertany o algú de confiança per tenir suport en el procés de valoració o de seguiment.

Integració laboral del col·lectiu / La ministra també va informar de la creació d'una comissió específica per tractar la integració laboral dels discapacitats. De moment el Servei d'Ocupació «orientarà millor», tot i que es demana la implicació del sector públic, parapúblic i privat. Les associacions demanen que es creï una taula de treball amb la CEA i la Cambra de Comerç i incentius fiscals per a les empreses que contractin persones amb discapacitats. Des del Ministeri, però, creuen que independentment d'aquests incentius, ja hi ha altres programes d'accés al mercat laboral als quals es poden acollir igual que altres treballadors.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT